DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

Terranova nyert, míg a motorosok pihentek

Ha lehet így fogalmazni, átmeneti napot teljesített ma a Dakar Rali. Két értelemben is: egyrészt átmentek Bolíviába, másrészt viszont csak a mezőny egyik fele volt aktív a kettéosztott pihenőnap miatt.

Az idei Dakar újítása arról gondoskodik, hogy a korábbiakkal ellentétben ne legyen egyetlen eseménytelen nap sem a verseny két hete során. Míg előzőleg a teljes mezőny ugyanazon a napon tartott pihenőt, most különválasztották az egyes kategóriákat a szervezők. Ma a motorosok és a quadosok áztathatták a lábukat, ők a chilei Iquequében maradtak, az autók és a kamionok azonban tovább folytatták útjukat a bolíviai Uyuni felé, előbbiek 321, utóbbiak 335 kilométert teljesítve. Nekik nem is holnap, hanem majd hétfőn jön el a pihenőidő, így a teljes mezőny majd csak keddtől folytatja ismét közösen az útját.

 B7AidkQIUAA4pui



Az autósoknál Yazeed Al-Rajhi kezdte a legjobban a szakaszt, ő vezetett az első ellenőrzőpontnál, ám első napi sikerére még várnia kell, hiszen a teljes táv során Orlando Terranova mintegy kétperces előnnyel gyorsabb tudott lenni nála, ezzel az argentiné lett a mai legjobb eredmény. Al-Rajhi mögé a harmadik helyre a holland Bernhard ten Brinke jött be, akit a lengyel Holowczyc követett.

És hogy hol maradtak az igazi nagymenők? Közvetlenül mögöttük érkeznek, de ez a nap nem róluk szólt. Nani Roma lett az ötödik, őt pedig a tabella első két helyezettje, Giniel de Villers és Nasser Al-Attiyah követi. A dél-afrikainak sikerült három percet hoznia ellenfelén, miután a második ellenőrzőpontnál megelőzte őt, így összetettben nyolc percre csökkentette hátrányát.

Stephane Peterhansel tízperces lemaradással lett a nyolcadik, őt  Robby Gordon követi, aki egy kisebb eltévedés miatt veszített időt.

A kamionoknál Alex Loprais öt perccel volt jobb legközelebbi üldözőjénél, Gerard, de Rooy-nál. A tabellát vezető Mardejev csak az 5. lett, de előnye csak néhány perccel csökkent Karginovval szemben, és még mindig van belőle bő 22 perc.

A 7. szakasz eredménye

Autók

1. Orlando Terranova 3:31:18

2. Yazeed Al-Rajhi +2:20

3. Bernhard Ten Brinke +2:28

4. Krzysztof Holowczyc +2:57

5. Nani Roma +4:02

 

Kamionok

1. Ales Loprais 4:02:54
2. Gerard De Rooy +5:39
3. Andrey Karginov +5:49
4. Dimitrij Sotnikov +7:17
5. Airat Mardejev +8:14

 

Részletes eredmények itt elérhetők.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: