DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Dakar-menők: Aki a hóval sem szakított végleg

Egy nappal a 2015-ös Dakar Rali kezdete előtt utolsó részéhez érkezett a verseny esélyeseit bemutató sorozatunk. Guerlain Chicherit idén újraegyesül a Minivel, hogy felülmúlja eddigi legjobbját, az 5. helyet.

A 36 éves francia ugyan már kilencedik nagy sivatagi túrájára készül, de nem a homokban, hanem a hóban kezdte sportpályafutását, hasonlóan Adam Malysz-hoz. Hódeszkázásban és síelésben ugyanis négyszeres Szabadstílusú világbajnoknak mondhatja magát, a legutóbbi címét 2007-ben szerezbe, amikor már javában benne volt a Dakar-kalandban is. Chicherit ráadásul nem hogy nem szakított még a téli sportokkal, hanem kombinálni is próbálja a kettőt. A raliautójának volánjánál elkövetett rekordkísérlete azonban végül az év egyik legnagyobb bukásával zárult.

B6cBqd7IMAANZYR



Chicherit 2005-ben egy BMW-vel vágott először neki a Dakarnak, és 49. helyezése azonnal felkeltette az X-Raid figyelmét, akik a következő évben saját autójukkal már a 9. pozícióig juttatták. 2007-ben aztán egy látványos bukással ért véget idő előtt a versenye, 2009-ben pedig műszaki hibák sora sújtotta, de 2010-ben visszavágott egy ötödik hellyel, ami máig a legjobb eredménye a sivatagi túrán.

Az elmúlt két évben más vizeken evezett, előbb az SMG, majd pedig egy amerikai csapat buggy-jait próbálta ki, de ezek nem hozták meg számára a várt áttörést, így idénre visszatért az X-Raid kötelékébe és a Minit vezetve, Winoco Alexandrével az oldalán áll oda ismét a Dakar rajtjához. A páros azt a modellt kapta meg, amivel korábban Nasser Al-Attiyah versenyzett a márkánál, és Chicherit elmondása szerint egy hároméves terv során fejlesztik majd azt még tovább - ez pedig előrejelzi, hogy a felek ismét egy hosszabb távú együttműködésben állapodtak meg. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: