DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
Egyéb

Dakar-menők – Egy legenda nevét viselve

A hatszoros Dakar-győztes kamionos legenda, Karel Loprais unokaöccse, Ales nagybátyja navigátoraként mutatkozott be a sivatagi show-n, 2007 óta pedig minden évben versenybe száll a győzelemért.

A Loprais név nagyon szépen cseng a Dakar régi követői számára, hiszen Karel Loprais 1986 és 2006 közt nem kevesebb, mint 19 alkalommal vett részt kamionnal a legendás megmérettetésen, s ebből hatszor meg is nyerte azt.

loprais_13



A nagy öreg utoljára, 2006-ban unokaöccsét, Alest ültette maga mellé navigátornak, aki a következő esztendőben egy Tatrával már versenyzőként indult a sivatagi száguldáson. A bemutatkozás remekül sikerült, hiszen a harmadik helyen végzett egy szakaszt is megnyerve. Ezt a teljesítményt Loprais azóta sem tudta megismételni a Dakaron, más sikereket viszont azért fel tud mutatni, 2011-ben például megnyerte a Selyemút Ralit.

A Dakar a remek bemutatkozást követően éveken át csak csalódást hozott Loprais számára: az első négy dél-amerikai versenyen egyszer sem tudott célba érni. A mélypont 2012 volt, amikor Loprais-t gerincsérüléssel kellett kórházba vinni, miután a volánt egy összekötő szakaszra átvevő Petr Almasi elaludt vezetés közben, és 100 kilométeres sebességgel felborultak.

loprais_baleset_archiv

Az utóbbi két évben viszont Loprais már célba ért – 2007 óta először. Tavaly egy, idén pedig két szakaszt nyert, s végül mindkétszer a hatodik helyen zárt. A még mindig csak 34 éves, azaz a Dakart tekintve igen fiatal Loprais azonban ezzel nem elégedhet meg, amit ki is fejtett a verseny honlapjának nyilatkozva: „Ha egyszer már megtapasztaltad, milyen érzés a dobogón állni, semmi más nem felel meg. Szóval nem, nem voltam elégedett a 2014-es eredményemmel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: