DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

Dakar-menők – A hazaiak reménysége

A 2015-ös Dakar résztvevőit bemutató sorozatunk következő részében Orlando Terranova következik a soron, akitől Argentína azt várja, hogy megszerezze az ország első győzelmét az autósok közt.

A Dakaron a verseny Dél-Amerikába költözése, s a quadok különversenyének létrehozása óta már négy kategóriában hirdetnek győztest, de a legfontosabbnak kimondva kimondatlanul is az autós győzelmet tartják. A 2009 óta a legendás sivatagi show első számú otthonának számító Argentína a Patronelli-testvéreknek köszönhetően négyszer is győzelemnek örvendhetett a quadok közt, az autósok versenyében viszont egyelőre még első sikerükre várnak...

terranova



Ennek megszerzése Orlando „Orly” Terranova feladata, aki az autósok versenyének egyetlen dél-amerikai esélyese. Az Afrikában kétszer motorral induló argentin versenyző az átköltözés, azaz 2009 óta autóval indul, azaz ez lesz sorozatban a hetedik Dakarja a négykerekűek mezőnyében. Legjobb eredménye két ötödik hely idénről és tavalyról, ezen szeretne 2015-ben javítani.

Terranova idén jó formában van, másodikként zárta a Marokkó Ralit, így minden oka megvan a bizakodásra. Az argentin kedvenc új navigátorral, Ronnie Grauéval vág neki a sokezer kilométeres versenytávnak abban a reményben, hogy a továbbfejlesztett, könnyebb Minivel meglesz az esélye felvenni a versenyt márkatársaival és a Peugeot-val támadó Stephane Peterhansellel.

terranova3

„Úgy hiszem, hogy a 2015-ös Dakar nagyon érdekes lesz, nagy csata várható az élversenyzők közt” – nyilatkozta a Dakar hivatalos honlapjának Terranova. „Nehéz Dakar lesz, hosszabb gyorsaságikkal és egy maratonszakasszal, valamint az időjárás is befolyásolhatja a versenyt. Épp ezért kissé más verseny lesz, fontos lesz a taktikázás, kulcsszerepe lesz a csapat minden egyes tagjának.”

„A Mini mérnöki csapata és személyzete sokat dolgozott az autó súlyán, a felfüggesztésen, az aerodinamikán, és nagy hangsúlyt fektettetk az autó megbízhatóságára is. Nincsenek nagy technikai fejlesztések, de bizonyos területeken előreléptünk” – mondta Terranova, aki a portugál Paulo Fiuzát cserélte le az argentin Grauére a jobbegyben:

terranova2

„Navigátort cseréltem, mert olyasvalakit kerestem, aki beszél spanyolul, végül a teszteken dőlt el a dolog. A cél az, hogy jobban teljesítsek, mint tavaly: egészen fantasztikus lenne a dobogón végezni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: