DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Egyéb

Zanardi: Egészen fantasztikus életet élek

A világ egyik leginspirálóbb sportembere, az egykori F1-es Alex Zanardi David Letterman vendége volt, akinek kis híján végzetes balesete utóhatásai mellett paralimpiai aranyérméről és életfilozófiájáról is beszélt.

A kétszeres paralimpiai bajnok autóversenyző, Alex Zanardi tegnapelőtt este David Letterman vendége volt, aki többek közt a 2001-es kis híján végzetes balesetéről is kérdezte az olasz pilótát, melyben mindkét lábát elveszítette. Zanardi felidézte, hogy találkozott később az akkor az életét megmentő orvossal: „Az orvosi csapatot akkoriban egy Steve Olvey nevű orvos vezette, viszont Terry Trammell volt az, aki kiérkezett a balesethez. Megcsúszott valamin, azt hitte, hogy motorolajon, de kiderült, hogy a vérem volt az...” – mondta, majd így folytatta:

zanardi_letterman2



„Nagyon kemény lehetett számára akkor orvosi ellátásban részesíteni, és nem gondolni bele abba, hogy az egyik barátját próbálja megmenteni. Másfél évvel ezt követően elutaztam egy IndyCar-versenyre Kanadába. Bementem az orvosi központba, és megkérdeztem tőle, szeretné-e látni, hogy alakult a helyzet. Azt felelte, hogy persze, mire én levettem a műlábakat, ő pedig sírva fakadt.”

„Ezután így szólt hozzám: Alex, te ezt nem értheted, de azt látni, hogy nevetsz, és ugyanaz a srác maradtál, aki voltál...” – idézte fel 2003 nyarát Zanardi. „Egy pillanat alatt megértettem, hogy a történtek mit jelentettek az ő, és sok más ember számára, hiszen én ez idő alatt csak aludtam, és amikor felébredtem, boldog voltam, hogy tovább élhetek. Ez nem tesz engem jó vagy rossz emberré, egyszerűen ilyen vagyok, és ez nagy szerencse.”

Az olasz versenyző ezt követően életfilozófiáját is kifejtette: „Az életben a kíváncsiság a legfontosabb dolog, ha elég kíváncsi vagy, szenvedélyre lelsz. Ha pedig ez megtörtént, minden teljesen természetessé válik, még az eredmények is, legyenek akár kicsik vagy nagyok, minden csakis annak a következménye, hogy mennyi szenvedélyt fektetsz a mindennapi dolgaidba. Így épül a dolog, minden nap egy új lehetőséget jelenthet arra, hogy valami új dolgot adj hozzá az életedhez.”

zanardi_london_szeles

„Aztán egy nap ott kötsz ki, hogy aranyérmet nyersz Londonban... Ha pár évvel korábban valaki ezt mondja nekem, biztosan megkérdeztem volna, hogy mit szívott... Hogy én az olimpián? Autóversenyző vagyok! Szóval az élet elég vicces tud lenni, idén január elsején sem tudtam még nem tudtam, hogy mit fogok csinálni október 11-én” – utalt Zanardi az egy hónapja teljesített 226 kilométeres Ironmanre.

„Ha valami lehetőség adódik, élni kell vele, de persze még nem szabad hagyni, hogy ez határozza meg az életedet. De ha jön egy lehetőség, miért ne tegyél egy próbát? Ezzel a hozzáállással egy egészen fantasztikus életet élek, melyben minden, amit csinálok, az kisebb-nagyobb mértékben kapcsolódik az új állapotomhoz.”

A beszélgetés e szakasza videón is megtekinthető:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: