DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
Egyéb

Exkluzív: Ken Block a „cicik megmentéséért”

A madridi Gymkhana GRiD befejezéseként a legnagyobb sztárok zárt sajtótájékoztatót tartottak, ahol Ken Block új Gymkhana-videója mellett arról is beszélt, mire szánja a győzelméért kapott 10000 eurót.

Ken Block és Vaughn Gittin Jr mellett a Supercars kategória dobogósai, Jake Archer és Dmitrij Sribnij, a hátsókerekesek közt győztes Luke Woodham, valamint a ralikrossz világbajnokságot a harmadik helyen záró, Madridban pedig az összkerekesek második helyét megszerző Reinis Nitiss vett részt a Gymkhana GRiD díjátadóját követő zártkörű sajtótájékoztatón. A Supercars kategóriát megnyerő Ken Block mindenekelőtt a szervezést méltatta, s arra is kitért, hogy mire költi majd tízezer eurós nyereményét.

019



„Nagyon jól éreztem itt magam, köszönöm a Monsternek a kiváló szervezést, és a srácoknak is, akik eljöttek versenyezni. Ezért a csekkért pedig különösen hálás vagyok, nem is tudtam előre a pénzdíjról” – mutatott rá Block a Supercars kategória győztesének járó tízezer eurót jelképező hatalmas csekkre, amit a mellette ülő Vaughn Gittin épp ekkor próbált tréfából meglovasítani.

A pénzdíjat Block természetesen nem tartja meg, hanem jótékony célra adományozza: „Egész évben keményen küzdöttem a cicik megmentéséért, ezért a pénzt a Keep a Breast alapítványnak ajánlom fel” – utalt Block a mellrák elleni küzdelemmel foglalkozó alapítvány szlogenjére: I love Boobies, azaz „szeretem a ciciket”.

Reinis Nitiss, aki technikai gondjai ellenére is a második helyen zárt, így értékelte első komoly gymkhana-megmérettetését: „Ez egészen másfajta verseny volt, mint a ralikrossz, de ettől függetlenül nagyon élveztem. Az autósport azon fajtáit szeretem, ahol az idő számít, ahol a leggyorsabb nyer, épp ezért nem kedvelem a driftet. Bocs, srácok” – mondta az ifjú lett tehetség az őt körülvevő driftversenyzőkre mosolyogva, majd Blockhoz fordulva hozzátette: „Szívesen legyőzném Kent is, úgyhogy már most várom a következő évet.”

A Supercars második helyén záró Jake Archernek szintén ez volt a célja, s bár ez nem sikerült neki, így sem lehetett elégedetlen, hiszen az edzések alapján az sem tűnt valószínűnek, hogy a legjobb négy közé odafér majd. Ezt ő maga is így látta: „Ma reggel sem hittem volna még, hogy ilyen jó helyen végzek a Supercars kategóriában, aztán egyszer csak találtam két másodpercet, tulajdonképpen a semmiből” – mondta a brit versenyző, majd ránézett a mellette ülő Sribnijre: „Legyőztem Dmitrijt, három évembe tellett, de végre legyőztem, így összecsaphattam Kennel a döntőben, és az a csata is szoros volt.”

015

Amilyen jól sikerült a madridi esemény a Gymkhana GRiD egyik vezéralakjának, Ken Blocknak, olyan rosszul a másiknak, Vaughn Gittin Juniornak, akivel még csütörtökön volt szerencsénk interjút készíteni. Az amerikai driftes Mustangja még a csütörtöki médianapon hibásodott meg, s a probléma olyan súlyosnak bizonyult, hogy nem is sikerült helyrehozni. „Természetesen elszomorított, hogy nem vezethettem, hogy nem csinálhattam azt, amit a legjobban szeretek. De így is remekül éreztem magam, jó volt csatlakozni hozzád a közvetítésben” – mondta a Formula Drift 2010-es bajnoka Jarod DeAndának, aki mellé autó híján a versenynapon beült a kommentátorállásba.

„Lenyűgöző volt végignézni, mit csinálnak a srácok a pályán, igazi szenvedélyt láttam ma” – folytatta Gittin. „Köszönet illeti a Monster Energyt azért, hogy lehetőséget teremtettek a versenyzőknek arra, hogy akár alacsonyabb szintről elindulva is eljuthassanak odáig, hogy a világ legjobbjai ellen próbálhassák ki magukat. Egyszóval hálás vagyok, hogy itt lehettem, mindenki fantasztikus volt ma.”

002_1

Gittin itt épp Terry Grant autójából integet

A zárszó Ken Blocké volt, akit hátralévő idei programjairól kérdeztek: „A következő néhány hét nagyon zsúfolt lesz számomra, innen egyből Las Vegasba repülök a Global RallyCross Championship utolsó fordulójára. Jelenleg a második vagyok Joni Wiman mögött, szóval nagy csata lesz a bajnoki címért” – utalt Block a november 5-én rendezett szezonzáróra, ahol nem mellesleg két volt F1-es is esélyes még az összetett elsőségre: Nelsinho Piquet a 3., míg Scott Speed a 4. helyen áll a pontversenyben.

Az amerikai szupersztár végül az őt világszerte ismertté tevő videósorozat legújabb kiadásáról is szólt néhány szót: „Az új, Gymkhana 7 című videóm két héten belül elkészül, a következő tíz napban próbáljuk befejezni. Elég vad lesz, nagyon büszke vagyok rá, sőt, még Vaughn is szerepet kap benne. Az új videó eléggé más, mint a korábbiak, talán ez lesz a legjobb mind közül.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: