DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
Egyéb

Red Bull Air Race: Viharos verseny Las Vegasban

Sivatagi szélvihar borzolta a kedélyeket a hétvégi Red Bull Air Race versenyen. Las Vegasban a körülmények olyan rosszak voltak, hogy a pilóták biztonsága érdekében a szervezők a legjobb 12 fordulója után lefújták a versenyt és így a kvalifikáció eredményét tekintették véglegesnek.

Ezek alapján a kanadai Pete McLeod nyerte meg a Las Vegas Motor Speedway felett rendezett viadalt Nigel Lamb és a német reménység, Matthias Dolderer előtt. A korábbi világbajnok Besenyei Péter ezúttal nem jutott be a legjobb tíz közé. A világbajnokság három éllovasa Nigel Lamb, Hannes Arch és Paul Bonhomme az utolsó, ausztriai fordulóban dönti el, hogy melyikük viszi el a trófeát. 

Peter Besenyei_Action_Predrag Vuckovic



A szoros pontverseny miatt mindenki kemény, kiélezett versenyre számított, ám azt senki sem gondolta, hogy a futam ennyire viharos lesz. Vasárnap egész nap erős széllökések nehezítették a pilóták dolgát, Bonhomme és Arch is borzasztóan szenvedett a pályán, rossz időeredményeket értek el, majd amikor McLeod a levegőbe emelkedett, a körülmények tovább romlottak, a sivatagi vihar a pályát is széttépte, lerombolta. A körülményeket látva a versenyigazgatóság úgy döntött, hogy biztonsági okból lefújja a futamot és a kvalifikáció eredményei alapján osztják ki a pontokat. McLeod a Red Bull Air Race legfiatalabb győzteseként vonul be a sporttörténelembe, 49.588-as idővel. Míg a két nagy rivális, Bonhomme és Arch ezúttal gyengébben szerepelt, Nigel Lamb nevető harmadikként átvette a világbakjnokság vezetését.

Október 23-án az ausztriai Spielbergben találkoznak a világ leggyorsabb motorsportjának pilótái, hogy az idei utolsó futamon döntsenek a végső sorrendről. Lamb, Arch és Bonhomme a végső összecsapásra készül, ezt kár lenne kihagyni!

Award ceremony_Nigel Lamb-Pete McLeod-Matthias Dolderer 

Red Bull Air Race, Las Vegas végeredmények:

1. Pete McLeod (CAN)

2. Nigel Lamb (GBR)

3. Matthias Dolderer (GER)

4. Matt Hall (AUS)

5. Hannes Arch (AUT)

6. Nicolas Ivanoff (FRA)

7. Paul Bonhomme (GBR)

8. Martin Sonka (CZE)

9. Yoshihide Muroya (JPN)

10. Michael Goulian (USA)

 

Red Bull Air Race, a világbajnokság állása az utolsó verseny előtt:

1. Nigel Lamb (GBR) 53 pont

2. Hannes Arch (AUT) 48 pont

3. Paul Bonhomme (GBR) 47 pont

4. Pete McLeod (CAN) 37 pont

5. Matt Hall (AUS) 33 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: