DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Egyéb

226 kilométer: Zanardi újabb hőstette

Ezúttal egy hosszútávú triatlonon nyűgözte le a világot az egykori F1-es és IndyCar-versenyző, Alessandro Zanardi, aki pusztán karja erejével teljesítette a 226 kilométeres versenytávot.

Alessandro Zanardi sikeresen teljesítette legújabb saját maga elé kitűzött kihívását, hiszen a hétvégén részt vett élete első hosszútávú triatlonján, melyet sikeresen végig is csinált. A 47 éves olasz sportember a 226 kilométeres táv végi célt 9 óra 47 perc alatt érte el, amivel a 247. helyen zárt a több int kétezer résztvevő körül annak ellenére, hogy mindössze néhány mozgáskorlátozott induló volt a mezőnyben.

zanardi-57



A 2001-ben a Lausitzringen mindkét lábát elvesztő Zanardi pusztán karja erejével teljesítette a távot: a 3,86 kilométer úszást, a 180 kilométeres kerékpározást, majd a versenyt záró maratont. Előbbihez kézzel hajtott kerékpárját, utóbbihoz pedig olimpiai szabvány szerinti kerekesszékét használta az olasz, aki a 45 és 49 közti férfiak különversenyében 19. lett a 247 indulóból.

A befutót követően Zanardi így nyilatkozott: „Ez fantasztikus, egész életemben őrizni fogom e napot szívemben. Nagyon büszke vagyok az eredményre, el tudják hinni, hogy ez volt az első triatlonom? Mintha azt mondaná valaki: Nos, szeretem az autókat, szerintem elindulok egy versenyen, mondjuk a monzai F1-es futamon.’ Ez persze nem így megy, mégis itt vagyok, most teljesítettem a világ leghíresebb triatlonját, méghozzá nem is rosszul.”

„Az utolsó 300 méter minden pénzt megért, már csak ezért érdemes volt eljönni. Nem tudom, mindenkit így megünnepeltek-e, mindenesetre sosem tapasztaltam még hasonlót, mint most a cél előtt. Hihetetlen volt, végig közel jártam a síráshoz, pedig nem az a fajta srác vagyok, aki ilyen dolgokban igazán érzelmes lenne, de ez most nagyon különleges volt” – mondta, majd hozzátette: „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szerettem volna a kilencórás határon belülre kerülni, de nagyon büszke vagyok a teljesítményemre, mivel azt hiszem, hogy jelen körülmények közt ez is elképesztő. Roppant boldog és elégedett vagyok.”

A kétszeres paralimpiai bajnok Zanardi azóta már vissza is tért Európába, hiszen a hétvégén már egy másfajta verseny vár rá: speciálisan átalakított BMW Z4-esével a Blancpain Sprint Series utolsóelőtti, zolderi állomásán vesz majd részt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: