DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd

2009

Aki beismerte, hogy gyengébb volt Hamiltonnál

A finn pilótát anno ugyanolyan szupertehetségnek nevezték az F1-ben, mint Nico Rosberget, vagy Lewis Hamiltont, de végül más irányt vett pályafutása - most maga az érintett mondta el, miért.

részletek

Így változott meg Massa élete balesete után

Számtalanszor felteszik a brazil F1-es pilótának azt a kérdést, hogy más versenyző lett-e, miután egy rugó eltalálta a 2009-es Magyar Nagydíj időmérő edzését - ő azonban rendre cáfolja ezt, de vannak olyan területek az életében, ahol változást hozott a kis híján tragédiába torkolló bukás.

részletek

Retro – Első győzelem 33 évesen

Nem a 80-as években történt, hanem az egészen közeli múltban, egy olyan csapattal, amelyhez sokkal inkább a fiatal versenyzőket kötjük. Mark Webber a Red Bull-lal 2009-ben ezen a napon győzött először, egy áthajtásos büntetés ellenére a Nürburgringen.

részletek

Retro – Button hétből hatot nyer

Nem túlzás azt mondani, hogy Jenson Button 2009-es bajnoki címét a szezon első felében nyerte meg elképesztő győzelmi sorozatával. Az utolsó a sorban a Török Nagydíj volt, ahol az ifjú Vettel nem tudott mit kezdeni vele.

részletek

Retro – A Red Bull először a csúcson

Safety car mögötti rajt, egy későbbi bajnokcsapat első győzelme, kavarodás a díjátadón, Ferrari elmozdul az utolsó helyről és „Kubica miért ilyen lassú?” Emlékezetes futamot rendeztek 2009-ben ezen a napon.

részletek

Retro – Egy hihetetlen évnyitó

Egy elképesztő debütálás, egy drámai ütközés, egy botrányos kizárás, nullázó élcsapatok, s bokszból indulva megszerzett dobogó – így kezdődött az elmúlt évtizedek egyik legérdekesebb F1-es idénye.

részletek

Retro – A bajnok legrosszabb futamai

A születésnapos Lewis Hamiltonról mostanság csak szuperlatívuszokban beszélünk – épp ezért most kivételesen nem így teszünk, hanem felidézzük egyébként sikerekben gazdag F1-es karrierje mélypontjait.

részletek

Mosley bosszúja volt a 2009-es diffúzor-ügy?

Adrian Newey úgy véli, az akkori FIA-elnök, Max Mosley elsősorban a Ferrarit és a McLarent akarta megleckéztetni azzal, hogy 2009-ben legálisnak minősítették az F1-ben a dupla diffúzor használatát.

részletek

Symonds: 2009-ben könnyebb volt az átállás

A Williams teljesítményért felelős mérnöke úgy véli, hogy 2009-ben sokkal jobban tudtak alkalmazkodni a változó aerodinamikai F1-es szabályokhoz, mint most, a 2017-es módosítások előestéjén.

részletek

Retro – Egy csapat megmentése

Bár egy a Közel-Keleten bujkáló köztörvényes csaló is tárgyalt a felvásárlásról, végül eredeti tulajdonosához került vissza 2009-ben az F1 negyedik legrégebbi csapata, miután a BMW kihátrált mögüle.

részletek

Retro – Rosberg egyetlen csapatváltása

2009 novemberében beindult az átigazolási piac, Nico Rosberg bejelentése új csapatánál azonban senkit sem lepett meg. Mindenkit a Mercedes GP második F1-es ülésének sorsa foglalkoztatott…

részletek

Retro - Raikkönen sarkon fordul, és elmegy

2009-ben ezen a napon egy nagy bejelentés rázta meg az F1 világát, a mezőny legnépszerűbb világbajnoka ugyanis bejelentette a sportból való távozását, miután a Ferrari idő előtt menesztette őt.

részletek