DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

„Banánnal dobáltak” – Hamilton a gyerekkori bántalmazásokról

A hétszeres F1-es világbajnok elmondta: már hatévesen is állandó bántalmazásoknak volt kitéve a bőrszíne miatt az iskolában.

Lewis Hamilton máig a Formula-1 történetének első és egyetlen színes bőrű versenyzőjének számít. A szinte az összes vonatkozó ranglistán legalább megosztva rekorder brit az utóbbi években többször is felemelte a hangját a rasszizmus és a diszkrimináció ellen, most pedig az On Purpose with Jay Shetty podcast adásában beszélt arról, neki milyen megpróbáltatásokat kellett kiállnia gyerekként:

f1-hamilton-2022-1



„Nem éreztem úgy, hogy hazamehetnék és beszélhetnék erről a szüleimmel: nem akartam, hogy az apám azt gondolja, nem vagyok elég erős” – mondta el Hamilton. „Már hatéves koromban is bántalmaztak. Azt hiszem, akkoriban abban az iskolában én voltam a három színes bőrű gyerek egyike, és a nagyobb és erősebb gyerekek folyamatosan zaklattak.”

„Rendszeresek voltak az olyan ütések, mint amikor banánnal dobáltak vagy csak lazán használták az n-betűs szót. Félvérnek neveztek az emberek, és nem igazán tudtam, hova illeszkedek én be. Ez nehéz volt számomra. S aztán történelemórán is bármiről tanultunk, nem voltak képek színes bőrű emberekről, ezért azt gondoltam: ’hol vannak azok az emberek, akik úgy néznek ki, mint én?’.”

A hétszeres F1-es világbajnok azt is elmondta, hogy a tanárok sem védték meg őt, sőt: „A tanárok azt mondták, hogy semmi nem lesz belőlem. Emlékszem, a fészer mögött sírtam, hogy nem lesz semmi belőlem, mert egy másodpercig ezt el is hittem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: