DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Rajongók életét mentette meg Lando Norris

A fiatal brit pilóta gyakran beszél az F1-es versenyzés mentális nehézségeiről saját tapasztalata alapján. Kapott már olyan reakciókat, hogy életet mentett megnyilvánulásaival.

Míg Lewis Hamilton vagy a visszavonult Sebastian Vettel a társadalmi és környezeti ügyekre világít rá a Formula-1-en keresztül, addig Lando Norris a mentális egészség harcosa. A McLaren pilótája introvertáltnak tartja magát, és bevallja, első szezonjaiban a királykategóriában gondot okozott számára megbirkózni a nagy nyomással, többször felmerült benne, elég jó-e abban, amit csinál. Saját mentális problémáin már túllendült, de továbbra is szívesen beszél a témáról, hogy másokat inspiráljon.

„Nem volt muszáj ezt tennem, én választottam, hogy beszéljek róla, mert elég sokat szenvedtem vele 2019-ben és 2020-ban. Nem tudtam, hogyan birkózzak meg vele, ezért mindent magamban tartottam, ez pedig ártott a magamban való hitemnek és önbizalmamnak, amely a mélypontra került egész életemben. Kételkedtem magamban: elég jó vagyok, hogy a Formula-1-ben legyek? Fel tudok még állni innen?” – beszélt egykori problémáiról újra Norris, ezúttal a GQ-nak.



„Úgy gondolom, jó vesztes vagyok, de magammal mindig keményen bánok. Rendkívül kritikus vagyok a saját teljesítményem illetően, mindig arra gondolok, mit csinálhattam volna jobban. Azután teszem fel a kérdést, a csapat mit csinálhatott volna jobban” – tette hozzá.

Lando Norris a közösségi médiás jelenlétből is szándékosan visszavett, így kezelve a felhasználók egy részétől érkező ellenségességet és rosszindulatot – még halálos fenyegetést is kapott a múltban.

„Mindenkinek megfelelni sosem lehet. Vannak, akik támogatnak, vannak, akik nem… Én a tőlem telhetőt megteszem” – fogalmazta meg Norris. A skála másik végén a hálás visszajelzések vannak. Néha akár egészen szélsőséges eset: kapott már üzeneteket arról, hogy a mentális egészségről tett nyilatkozataival öngyilkos gondolatoktól tántorított el követőket. „Pár ember megírta, hogy megmentettem az életét… Ezt elég kemény hallani” – mondta a brit versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: