DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

„A közösségi média egy kegyetlen platform” – Russell beszélt mentális nehézségeiről

Mint minden professzionális sportolónak, az F1-es pilótáknak is hatalmas nyomás alatt kell teljesíteniük hétvégéről hétvégére. George Russell nyíltan beszélt arról, hogyan küzd meg a kritikákkal.

Nemcsak fizikailag kell tökéletes formában lenniük a pilótáknak a maximális teljesítmény elérése érdekében, mentálisan is fel kell készülniük az őket érő hatásokra. A csapat, szponzorok és a szurkolók elvárásaival, valamint a hírnévvel és a tökéletességre való törekvéssel járó folyamatos teherrel még az F1-es versenyzők is nehezen birkóznak meg, erről beszélt George Russell a The High Performance Podcast adásában.

„Ez a munka nagyon nagy hatással van a mentális egészségünkre. Ellenállónak kell lenned a világ negativitásával szemben, legyen az a közvélemény, a közösségi média, a csapat nyomása, vagy a saját magadé. Szerintem a legnagyobb hatása, legalább is rám, a közvéleménynek és a közösségi médiának van. Ez a legnehezebb része, és ezzel szerintem azok is egyetértenek, akik nincsenek a reflektorfényben, hiszen a social média egy elég kegyetlen platform” – mondta a brit pilóta.

Nem Russell az első versenyző, aki nyíltan beszél a Formula-1-gyel járó pszichológiai nehézségekről: Lando Norris korábban többször is szót ejtett arról, milyen mentálisan nehéz helyzetben volt a bemutatkozó évében, azóta pedig a McLaren a Mind alapítvánnyal összefogva hívja fel a figyelmet a mentális egészség fontosságára.



Russell is elárulta, hogyan birkózik meg a kívülről jövő kritikákkal: „Csak ne olvasd a kommenteket, elég egyszerű dolog. Emellett van egy pszichológusom is, nem rutinszerűen, de mindig felhívom, amikor úgy érzem, szükségem van rá, és mindig jobban érzem magam a beszélgetés után. Leveszi a terhet a vállamról. Olyan ez – és ezt többen mondták már előttem –, mint az edzés. Elmész az edzőterembe, és beszélsz egy személyi edzővel. Ha valami nyomaszt téged, fel kell keresned egy szakembert, és segítséget kell kérned.”

Nem ritka szokás a professzionális versenyzők körében, hogy rendszeresen konzultálnak egy pszichológussal annak érdekében, hogy mentálisan is a lehető legjobb állapotban legyenek egy megmérettetés előtt. Yuki Tsunoda és Daniel Ricciardo is azon versenyzők közé tartoznak, akik professzionális segítséget vettek igénybe.

„Nehéz elmagyarázni, milyen érzés egy pszichológussal beszélgetni, igazi mesterei a szakterületüknek. Mikor a családom vagy a barátnőm megkérdezi, milyen volt a beszélgetés, megpróbálom elmagyarázni, mikről volt szó, és milyen tanácsokat adott, de őszintén szólva nehéz elmondanom. Ebben olyan jók, nem tudom, mi az pontosan, amit mondott, de sokkal jobban érzem magam tőle” – magyarázta a Mercedes versenyzője.

„Nagyon ajánlom, hogy akinek van rá lehetősége, beszéljen egy szakemberrel, akkor is, ha még sosem csinált ilyet ezelőtt. Menjen el, próbálja ki, és majd meglátja, mit gondol róla. Szerintem meglepne, milyen hatást tud elérni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: