DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Vettel: Idővel senki nem fog rám emlékezni

„Mindig igyekeztem tisztelettel bánni az emberekkel és kedves lenni. Ha erre fognak emlékezni belőlem, akkor boldog leszek” – érzelmes interjút adott a szezon végén távozó négyszeres F1-es világbajnok.

Sebastian Vettel a Magyar Nagydíj előtti csütörtöki médianapon jelentette be, hogy a 2022-es szezon végén távozik a Formula-1-ből. Eredményei alapján a német pilóta a sportág történetének legnagyobbjai közé tartozik, a négyszeres világbajnok mégis úgy érzi, eljön majd egy pont, amikor az emberek már nem fognak rá emlékezni – minderről az Aston Martin honlapján megjelent mélyinterjúban beszélt a versenyző:

„Egyszer hallottam, hogy valaki azt mondta: ’addig fognak emlékezni rád, amíg az utolsó ember, aki emlékszik rád, meg nem hal’. Hadd hozzam példaként, hogy az Egyesült Királyságnak új királya van, de nem ő az első Károly király: voltak ketten előtte. Emlékeznek-e rá? Valószínűleg nem. Van egy határ. Vélhetően eljön egy pont, amikor senki nem fog rám emlékezni. Semmi sem tart örökké.”

vettel-aston-suzuka-day3-1



„Az emberek eldönthetik, akarnak-e rám emlékezni, de nem sértődöm meg, ha nem. Nem fontos számomra, hogyan fognak emlékezni rám. Mindig próbáltam sikerrel járni – néha ez nem sikerült –, de mindenekelőtt mindig igyekeztem tisztelettel bánni az emberekkel és kedves lenni. Ha erre fognak emlékezni belőlem az emberek, akkor boldog leszek.”

Arra a kérdésre, hogy mit tanult az F1-es évei során, így felelt Vettel: „Rengeteg leckét kap az ember az életében, és rajtad áll a döntés, hogy tanulsz-e belőlük. Formula-1-es versenyzőnek lenni egy felgyorsult életvitelt jelent. Szerintem ez a legtöbb professzionális sportolóra igaz. Minden megtörténik veled, mint egy átlagos élet során, csak idő tekintetében jobban sűrítve. Hamarabb kellett éretté válnom az iskolában, mint a barátaimnak, mert nagyon komolyan vettem a versenyzői karrieremet, és sok felnőttel volt dolgom.”

„Így is csináltam minden őrültséget a barátaimmal, amit a többi tinédzser, de 19 évesen más a te világod, ha rengeteg időt töltesz olyanokkal, akik a harmincas-negyvenes-ötvenes éveiben járnak. Az idősebbekkel való lógás egyáltalán nem teszi unalmassá az életet. De gyorsan meg kellett érnem. Ha el akarsz érni valamit, akkor eltökéltnek kell lenned.”

„Gyakran úgy érzem úgy, hogy annyi mindent tapasztaltam az elmúlt 15 évben, hogy nem is tudok mindent befogadni: annyi emberrel találkoztam, olyan sok országban jártam. Rengeteg mindenre megtanított ez – az idő eldönti, mennyire hallgattam ezekre” – fogalmazott a 35 éves pilóta, aki hangsúlyozta: sosem szeretett ki az F1-ből: „Még mindig imádom a sportot, imádom a Formula-1-et. Nehéz döntés volt a visszavonulás, de egy ideje már gondolkodtam rajta. Tudom, mennyi elköteleződéssel jár ez a sport, és úgy éreztem, eljött az idő más dolgokat csinálni.”

„Vicces, mert sokan köszönetet mondanak nekem, de én még inkább köszönetet szeretnék mondani nekik. Ha úgy értem volna el mindezt, hogy senki nem látja – nem lettek volna nézők a lelátókon, nem lettek volna érzelmek kívülről –, akkor ez nem jelentene semmit. Nagyon sok embernek szeretnék köszönetet mondani, hogy olyanná tették a karrierem és az életem, amilyen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: