DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Tüntetők silverstone-i inváziójától tart a rendőrség

A hatóság tudtára jutott, hogy tüntetők készülnek behatolni a pályára a vasárnapi nagydíj közben: igyekeznek mindenkit eltántorítani a tervtől, arra hivatkozva, hogy az életveszélyes, emellett törvénybe ütköző.

A northamptonshire-i rendőrség a hírek szerint tudomást szerzett egy tervről, mely szerint tüntetők akarják félbeszakítani a vasárnapi Brit Nagydíjat, írja a Sky News. A módszer a pályára való behatolás lenne – hasonló ahhoz, ami 2003-ban történt, mikor egy pap rohant be egy táblával, skót szoknyát viselve az autók közé. A hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, de Tom Thompson főnyomozó a sajtón keresztül külön figyelmeztetett, senki ne próbálkozzon meg átjutni a kerítéseken.

„Hiteles információt szereztünk arról, hogy tüntetők egy csoportja azt tervezi, hogy megzavarja az eseményt és akár megszállja a pályát a verseny napján. Először is közvetlenül ehhez a csoporthoz fordulnék és erőteljesen kérném őket, hogy ne sodorják veszélybe saját magukat, a versenyzőket, valamint a sportbírókat, az önkénteseket és a közönség tagjait. Egy versenypályára bemenni különösen veszélyes. Aki követi ezt a meggondolatban tervet, életeket sodor veszélybe” – mondta a verseny biztosítását irányító főnyomozó.



„A tüntetés természetesen valamennyiünk emberi joga ebben az országban. Örömmel egyeztetünk arról, hogy békés tüntetés szervezését segítsük a pályán. Egyszerűen arra kérünk, hogy senki ne teremtsen olyan szituációt, amelyben életek kerülhetnek veszélybe” – folytatta Thompson.

„Extra erőforrásokat csoportosítunk át a versenyhétvége során arra az esetre, ha valaki figyelmen kívül hagyná a figyelmeztetést” – váltott át a rendőrtiszt kérésről figyelmeztetésre: azt ígéri, kollégái a szokásosnál is éberebbek lesznek. „Az érvénybe léptetett biztonsági intézkedések szigorúak, mint mindig. Bárkit, aki azt gondolja, kihasználhatja a versenyhétvégét, hogy bűncselekményt kövessen el, el fogunk kapni.”

A két évvel ezelőtti Brit Nagydíjon a rendőrség négy tüntetőt tartóztatott le, akik a koronavírus miatt zárt kapus pályára szöktek be, és az Extinction Rebellion csoport molinóját lógatták be. 2013-ban a Greenpeace a Belga Nagydíjon rejtett el két távirányítású molinót – az egyiket a dobogón –, melyeket a himnusz alatt hoztak működésbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: