DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Coelho is beszállt a Piquet ügybe: Bocsánatot kért Hamiltontól

A bestselleríró – Lewis Hamilton egyik kedvenc szerzője – a brazil nép nevében kérte a hétszeres bajnok bocsánatát. A friss hírek szerint Nelson Piquet-t kitiltották az F1-es paddockból.

Miután kirobbant a háromszoros világbajnok Nelson Piquet balhéja az n-betűs szó használata miatt, mellyel Lewis Hamiltont illette, a legtöbb aktív Formula-1-es versenyző kiállt a hétszeres bajnok mellett, elítélve a rasszista megnyilvánulásokat. Arra azonban nem számítottunk, hogy Piquet honfitársa, a brazil bestselleríró, Paulo Coelho is reagálni fog a történtekre. Mégpedig a következőt posztolva a közösségi médiában:

„Kedves Lewis Hamilton! Piquet jelenleg történelmünk legrosszabb elnökének sofőrje. Rasszista megjegyzései jelzik, mennyire reménytelenül igyekszik visszatérni a reflektorfénybe. A brazil nép nevében kérek bocsánatot tőled, ők tisztelnek és szeretnek téged” – írta Coelho, aki a nemrégen tiszteletbeli brazil állampolgársággal kitüntetett Hamilton egyik kedvenc szerzője. Az író posztjában arra célzott, hogy Piquet egy korábbi eseményen a brazil elnök, Jair Bolsonaro sofőrje volt.

Piquet azóta bocsánatot kért, arra hivatkozta, hogy a szóban forgó szó Brazíliában köznapi kifejezés, nincsen rasszista kicsengése.

„Tisztázni akarom a történteket azzal a sztorival kapcsolatban, ami a médiában kering egy tavaly adott interjúmról. Amit mondtam, az átgondolatlan volt és nem hozok fel semmit a mentségemre, de tisztázni szeretném, hogy abban az értelemben, ahogy használtam a szót, széles körben és régóta használják a köznapi brazil-portugál nyelvben a 'srác' vagy a 'személy' szinonimájaként. Sosem volt az a szándékom, hogy megsértsek vele bárkit. Sosem használnám azt a szót, amivel vádolnak bizonyos fordításokban” – írta Piquet, aki határozottan visszautasította azt is, hogy bárkit megítélne a bőrszíne alapján.



"Tiszta szívből bocsánatot kérek minden érintett személytől, főleg Lewistól, aki egy hihetetlen pilóta, de néhány fordítás, amelyek különböző médiumokban keringenek, nem pontosak. A diszkriminációnak nincs helye a társadalomban és az F1-ben, örülök, hogy tisztázhattam a gondolataimat."

A háromszoros világbajnok egyik rokona, Rodrigo Piquet is ezzel egybecsengően posztolt korábban az Instagramon: „Inacinha nagyanyánk mindegyikünket úgy nevezett, hogy neguinho. Ezt szeretetből mondta. Álszent ez a világ” – írta Rodrigo Piquet. Érdekesség, hogy ezt a posztot Nelson lánya és Max Verstappen párja, Kelly Piquet is kedvelte.

Eközben számos F1-es forrás – köztük a Motorsport.com és az ESPN F1 – eldőlt tényként számol be arról, hogy Piquet kitiltották a Formula-1-es paddock területéről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: