DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Coelhót olvas és listát ír a sikerért Hamilton

Az alkimista és Nelson Mandela is megtanította egy-egy bölcsességre, amelyet Lewis Hamilton ma is alkalmaz. Minden évben összeírja, milyen célokat akar megvalósítani.

A Formula-1 hatszoros világbajnoka a Press Associationnek adott hosszas interjúban boncolgatta a siker titkát. Egy könyvet is megemlített, Paolo Coelho világszerte ismert spirituális témájú művét, Az alkimistát, amely inspirációként hatott rá.

„Vannak versenyzők, sportolók, akik egész nap, minden nap edzenek. Túlzottan összpontosítanak, túlzásba viszik. Tetszett a történet, amikor elolvastam az Alkimistát. Van ez a fiú, aki találkozik a királlyal. A király azt mondja neki, most nincs időm rád, de fogd ezt a kanalat egy csepp olajjal. Azt akarom, hogy nézz körbe a házamban, gyönyörködj benne, aztán gyere vissza hozzám. De ne löttyintsd ki az olajat” – idézte fel a regény cselekményét Hamilton.



„A fiú körbenéz, közben arra koncentrál, hogy ne löttyintse ki az olajat. Amikor visszatér, a király megkérdezi tőle: láttad a remek szobraim, a csodás festményeim? A fiú azt válaszolja, nem látta őket, mert a kanálra összpontosított. Ez sok mindenre megtanított. Fókuszálhatsz ilyen mértékben a pályafutásodra és tökéletes munkát végezhetsz, de elzárkózol a világtól és az egész életed elmehet melletted.”

Egy másik fontos tanulságot a dél-afrikai aktivistától, Nelson Mandelától személyesen hallott: „Igyekszem a legjobb emberré válni, aki lehetek. Nelson Mandela azt mondta nekem, hogy 90 évesen még mindig tanul. Mindig a tökéletességre törekszem és igyekszem fejlődni. Minden évben írok egy listát a dolgokról, melyeket el akarok érni. Ha tízet felírok, akkor talán két-hármat meg is valósítok.”

„Idén túlteljesítettem: megnyertem a világbajnoki címet, egy sikeres ruházati kollekciót, valamint szemüvegeket terveztem. Minden évben sikerült növelnem a kapacitásom, és annyit tanulnom, amennyit lehetséges” – beszélt 2019-es megvalósult céljairól Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: