DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Gazdagok nagydíja: Elképesztő árak Miamiban

Egy átlagos belépő is 750 ezer forintnak megfelelő dollárba kerül az első Miami Nagydíjon. Csillagászati összegeket lehet elszórni az F1-es hétvégén a metropoliszban: 3000 dolláros vacsora, 100 ezer dolláros buli és szállás.

A legnagyobb hét Miami történetében – egyes vendéglátósok így hivatkoznak az első Formula-1-es Miami Nagydíjra a CNBC riportja szerint. Háromszázezer rajongóra és turistára számítanak a világvárosban az esemény hetén, a tömeg és költekezés helyi hivatalnokok szerint meghaladja majd a városban tartott 2020-as Super Bowl és az évente megrendezett Art Basel fesztivál számait. Miami Gardens városa 400 millió dolláros forgalomra számít.

Az árakat pedig ehhez az érdeklődéshez szabták – mindenkinek mélyen a zsebébe kell nyúlnia, kezdve a verseny helyszíni megtekintésével. A belépők átlagára 2179 dollár, átszámítva 750 ezer forint, háromszor annyi, mint amennyibe az USA Nagydíj belépője átlagban került – Austin pedig még mindig más nagyságrend a Magyar Nagydíjhoz képest, ahol 100-150 ezer forintból kijön egy hétvégére szóló ülőbérlet. De a 80 ezer férőhelyes pályára találni 7200 dolláros (ez átszámítva 2,5 millió forint) jegyet, sőt olyan vendéglátással egybekötött csomag is fellelhető, melyet 25 ezer dollárért (9 millió) listáztak.



A pálya egyik kanyarjában épített áljachtkikötőt, ahol a vizet is csak felfestették, sokan kinevették, pedig a tengerparti hangulat is átváltható dollárjelekre. A Hard Rock Beach Club 1000 és 2000 dolláros (350 és 700 ezer forint) jegyeket kínál annak, aki strandhangulatban, fürdőruhában nézné a versenyt.

A versenyhétvégéből azonban természetesen nem csupán a Miami Nagydíj szervezői profitálnak, hanem a helyi vendéglátás is. A CNBC említ egy olyan vacsorát – koktéllal, pezsgővel, kaviárral, meglepetésfellépőkkel – amely drágább, mint egy átlagos jegy a versenyre, 3000 dollár (egymillió forint), borravaló nélkül. Az étteremben jó előre lefoglaltak minden asztalt. Egy neves éjszakai klubban minimum 5000 dollárba (1 millió 750 ezer forint) kerül egy asztalfoglalás, de akár 100 ezer dollárt (ez 35 millió forint) is elkérhetnek a legjobb helyért. Cserébe Tiesto és Diplo szolgáltatja a zenét.

Ne feledkezzünk el arról, hogy a hétvégén valahol meg is kell szállni. A legdrágább lakosztály 120 ezer dollárba, azaz 42 millió forintba kerül – éjszakánként. Ehhez már a Red Bull motorhome-jába való bejárás is dukál. Mondjuk úgy: ennyiért ez a minimum...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: