DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Egyetem, hadsereg – Mazepin F1-en kívüli élete

Sokszor elmondják az autóversenyzők, hogy ez a sport az életük. Azonban korántsem szó szerint értik ezt, legalábbis egész biztosan nem úgy, hogy mellette semmi más nem köti le az idejüket.

Nyikita Mazepin az F1 ellentmondásosabb személyiségei közé tartozik. Bár például épp hazai nagydíján megmutatta, tud jófiú is lenni, ha akar, mégis már a hivatalos debütálása előtt egy botránnyal kezdte Formula-1-es karrierjét, és a róla kialakult negatív kép csak erősödött a pályán bemutatott durvasága, néha esetlensége (a Mazespin gúnynév ezek határása ragadt rá) láttán.

Az orosznak megannyi társához hasonlóan a királykategória volt az álma – talán ezért is igyekszik édesapja, Dimitrij óriási összegekkel szponzorálni a Haast, hogy ez az álom folytatódjon – azonban tudja, az F1 sem fog örökké tartani. Éppen ezért ő sem tesz fel mindent egy lapra, és az élet más területeivel is igyekszik aktívan foglalkozni.

Az egyik ilyen a honvédség, ami inkább kötelesség, semmint önként választott időtöltés. Több országhoz hasonlóan Oroszországban is érvényben van még a sorkatonaság, és Mazepin sem húzhatja ki magát ez alól, még profi sportolói karrierje ellenére sem – de nem is akarja. „A dolgok rendben mennek. A tanév már elkezdődött. Magában a hadseregben nem vagyok benne, de a katonai szolgálatot teljesítem. Ezt az évet még be kell fejeznem. A nyarat nagyon várom, mert akkor kiképzőtáborunk lesz. Egy hónapig barakkban fogok élni” – mesélte a Haas pilótája az orosz médiának.



Ha ez és az F1 még nem venne el elég időt tőle, Mazepin még egyetemre is jár, a Moszkvai Állami Egyetem hallgatója. „Ma épp voltak tanóráim is. A mesterdiplomámért tanulok” – árulta el. Azt elismerte, nincs könnyű dolga, és nem tökéletesek az eredményei, de nem hiszi, hogy a profi karrierje hátráltatná. „Nehéz rájönnöm, másoknak mi jár a fejében. Számtalanszor hagyok megválaszolatlanul egy kérdést, rossz jegyet kapva utána. Tudom, hogy a rossz jegyek akár a kirúgást is jelenthetik. De nem gondolom, hogy az F1 hatással lenne erre.”

Nem is szeretné, hogy így legyen, Mazepin ugyanis, ha az egész életére tekint, fontosnak tartja, hogy legyen más is számára a száguldó cirkuszon kívül. „A sport nem tart örökké. 30 éves kor körül, amikor egy F1-es pilóta lassan már túl van karrierje csúcsán, akkor kezdődik az igazi élet.” A családi minta is csak erősítette az ambícióit, tanult szülők nevelték. „Az édesanyám a Moszkvai Állami Egyetemen diplomázott, az édesapám a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében. Nem is volt kérdés, hogy én is továbbtanulok.”

Persze ettől az igazi életcél még a Formula-1 volt, és most itt is van, szerencsésnek érezve magát, hogy bekerülhetett. „A Formula-1-be vágytam ötéves korom óta. Volt idő, amikor azt gondoltam, nem fog sikerülni, mert egy eredményekkel teli évet egy rossz szezon követett. Az F1-be pedig csak egyetlenegyszer van esélyed bekerülni, mert csak húsz szabad hely van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: