DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

„Lángra lobbant” Hamilton újabb kezdeményezése

A Brit Nagydíj előtt hallhattunk először arról, miként működik a Hamilton Bizottság, amikor közzétették jelentésüket arról, milyen is a feketék aránya az autósportban. A munka új szinten folytatódik.

Amikor Lewis Hamilton az év elején nagy huzavona után végre aláírta egyéves szerződését (azóta tudjuk, ezt további két év követi majd), az egyik feltétel és cél is, ami az F1-ben tartotta, hogy a sportág sokszínűségéért dolgozhasson. A hétszeres világbajnokot egy 2019-es csapatfotó rádöbbentette ugyanis, milyen aránytalan az autósportban tevékenykedő feketék száma a többi etnikumhoz – elsősorban fehérekhez – viszonyítva.

Ennek hatására megalapította a Hamilton Bizottságot, amely az aktuális szituáció feltérképezésén túl azért is tesz, hogy javítson a kisebbségek helyzetén. Egy eredménye már lett az akciónak, az F1 ugyanis gyakornoki programot indít az alulreprezentált csoportok számára. Ma pedig Hamilton és a Mercedes a munka egy újabb lépcsőfokát jelentették be.

Az új kezdeményezés az „Ignite” nevet viseli, ami magyarra fordítva ’meggyullad, lángra lobban’. A célja ennek is ugyanaz lesz, mint Hamilton eddigi tevékenységének: támogatni a hátrányból induló tehetségeket. A projekt a brit alapítványa, a Mission 44 (44-es küldetés) keretein belül fog működni.



Hamilton természetesen nagyon boldog, hogy újabb lehetősége adódik a sokszínűség elősegítésére, és azért is hálás, hogy nem egyedül kell ezért küzdenie. „A Mercedes hosszú ideje támogat abban, hogy javítsuk a diverzitást és a befogadást a motorsporton belül. Nagyon izgatott vagyok, hogy az Ignite révén hivatalosan is tudunk ezért dolgozni. A sokszínű munkahelyek nemcsak sikeresebbek, de morálisan is megfelelőbbek, bármely iparágat tekintve” – nyilatkozta a kezdeményezésről a világbajnok.

„A Hamilton Bizottság jelentése fantasztikus alap ahhoz, hogy elkezdjük a munkánkat, és biztos vagyok benne, hogy az Ignite valódi, érzékelhető változást hoz majd. Az elmúlt 15 évben a Formula-1 kevés fekete tagjának egyike voltam, és büszke vagyok arra, hogy az együttműködésünk a Mercedesszel pozitív irányba viszi majd ezt” – tette hozzá.

Ami a csapatot illeti, ők is épp ennyire várják, hogy végre akcióba lendülhessenek, és kézzelfogható eredményeket lássanak. „Örömömre szolgál, hogy ma végre megoszthatjuk az Ignite-tal kapcsolatos terveinket. Amióta az év elején elhatároztuk Lewis-zal, hogy elindítjuk ezt a projektet, rengeteg munka és egyeztetés zajlott a háttérben, hogy tisztázzuk a céljainkat és a küldetésünket” – hangzottak Toto Wolff szavai.

Szerinte ez a Mercedes márkának mindig is része volt. „Nyitottabbá, sokszínűbbé és befogadóbbá tenni a motorsportot mindig is az alapvető értékein részét képezte, és a Mercedes-Benz teljes támogatásával elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy jó hatással legyünk a közösségre, és egy olyan platformot hozzunk létre, ahol az eljövendő generációk elérhetik és élvezhetik a fantasztikus sportunkat.”

„Az Ignite kiegészíti a saját Accelerate 25 programunkat,, és reméljük, hogy ezek által sokkal több tehetség csatlakozik majd a csapatunkhoz és a szélesebb motorsport közösséghez is az alulreprezentált csoportokból” – mondta Wolff. Az új kezdeményezés profiljában tehát, összehangolva a csapat többi programjával, a STEM tantárgyak népszerűsítése és az anyagi támogatás is szerepel majd, ami a hírek szerint összesen 20 millió fontot tesz ki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: