DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Usain Bolt adja meg az F1-es rajtjelet Austinban

A hétvégi USA Nagydíj nem akármilyen felvezetést kap: a futam előtti pillanatokban a világ leggyorsabb rövidtávfutója lesz rivaldafényben, de a sztárvendégek miatt még a rajtprocedúra is módosul.

Az augusztusi atlétika-világbajnokság után visszavonult sprinterkirály, Usain Bolt is tiszteletét teszi majd az austini F1-es versenyhétvégén, és ha már ott lesz, különleges feladatokat is adtak neki a szervezők. A jamaikai fogja megadni a mezőny számára a jelet az indulásra - nem a futam tényleges startjakor, hanem a felvezető kör kezdetén -, de előtte még Lewis Hamiltonnal is összeáll. A korábban bejelentett „gyorskörök” programpont abból fog állni, hogy a háromszoros világbajnok F1-es elviszi néhány körre a tizenegyszeres világbajnok sprintert egy Mercedes-AMG-ben.

bolt



Nem Bolt lesz azonban az egyetlen híresség, sőt, ő kavarja csak fel legkevésbé a versenyhétvége megszokott menetét. Szombaton késő délután az énekes Justin Timberlake ad koncertet a helyszínen, ennek érdekében pedig az F1 irányítójaként első hazai versenyére készülő Liberty Media még a nap programját is hajlandó volt módosítani. Az időmérő kezdetét helyi idő szerint 14 óráról 16 órára tolta át annak érdekében, hogy a rajongóknak ne kelljen sokat várniuk a koncert kezdetéig. A csapatok tetszését azonban nem nyerte el a dolog, a harmadik edzés időpontja ugyanis változatlan maradt, így a két pályaaktivitás kezdete között három helyett öt óra telik el: két órát veszítenek ezzel a futamra való felkészülésből, és ennyivel tovább kell majd éjszakázniuk is. Közép-európai idő szerint pedig ez azt jelenti, hogy szombat este 23 órakor kezdődik majd a kvalifikáció.

 

Vasárnap aztán a versenyhétvégék egyik szigorú protokoll szerint zajló eseményébe is belenyúlt a Liberty. A bokszutca mindig fél órával a verseny rajtja előtt nyílik ki, ekkor kezdhet meg kihajtani a rajtrácsra a mezőny. Ezen a vasárnapon azonban negyed órával előrébb hozták ezt az időpontot, hiszen egy különleges versenyzői bemutatásra fog sor kerülni a rajtrácson. Az USA-ban főként bokszmérkőzések felkonferálójaként ismert Michael Buffer fogja egyenként bemutatni a mezőny 20 pilótáját, mielőtt egymásnak feszülnének a piros lámpák kialvását követően.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: