DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Mikor találkozott Massa először Sennával?

A Williams brazilja egy bemutatón vezette azt az autót, mellyel a háromszoros bajnok első F1-es tesztjét teljesítette. Felelevenítette első találkozásukat is, ami nem maradt kellemes emlék.

Felipe Massa a januárban megrendezett Autosport Show egyik sztárvendége volt, ahol egy nem mindennapi bemutatót is tarthatott: jelenlegi csapata, a Williams 1983-as autóját próbálta ki néhány kör erejéig. Az autó különlegessége, hogy az év júliusában ezzel teljesítette első Formula-1-es tesztjét Ayrton Senna. Az esemény kapcsán Massa felelevenítette első találkozását a brazilok nemzeti hősével.

„Az igazat megvallva az első emlékem Ayrtonról meglehetősen rossz. Nyolc-kilenc éves lehettem, amikor egy vitorlásklubban vacsoráztunk Brazíliában” – állnak Massa szavai az Autosport lap hasábjain. Életkorából visszaszámolva az esemény 1990 környékén történhetett, mikor Senna már világbajnok volt a McLarennel. „Csendes este volt, nem sok emberrel körülöttünk. Egyszer csak megérkezett egy hajó, és Senna ugrott le róla egy lánnyal. Odamentem hozzá, hogy autogramot kérjek, de nem adott nekem. Fiatalkorom egyik legrosszabb napja volt.”



Massa nem ábrándult ki Sennából – sírt, amikor a versenyző halálos balesetet szenvedett –, ugyanakkor az eseménynek egy nagyon fontos hatása lett jelenlegi mentalitására: „Természetesen akkor még fogalmam sem volt róla, hogy Formula-1-es versenyző leszek, de nagyon sokat tanultam belőle. Ha gyerekek jönnek hozzám, és aláírást kérnek, eszembe jut, hogy éreztem magam azon a napon, és időt szánok rájuk.”

A korábbi bajnoki ezüstérmes aztán kitért a show-n átélt érzésekre is: „Igazán különleges élmény volt, amikor először ültem az FW08C-be. Egy brazil versenyző számára mindig különleges, ha olyasvalamit vezethet, amihez Ayrton Sennának van köze. Rá gondoltam közben, annak ellenére, hogy igazából Keke Rosbergé volt ez az autó. Keke egyáltalán nem jutott eszembe.”

„Előző nap Bruno Sennával találkoztam, aki elmondott egy történetet, amit nem annyira ismertem. Amikor Ayrton ezt az autót vezette, a legelső F1-es tesztjén, mindenki mást megsemmisített, aki azon a napon tesztelt, még Kekét is. Sokkal gyorsabb volt nála, talán egy másodperccel. Ez mutatja, mennyire jó volt. Azt mondták, Frank Williams továbbra is úgy gondolja, a legnagyobb hibája az volt, hogy nem igazolta le Ayrtont azon a napon…” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: