DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Ayrton Senna barátnői (2.rész)

A kora szexszimbólumának tartott brazil pilóta nemcsak karrierjében, hanem magánéletében is szép „eredményekkel” büszkélkedhetett, hiszen hódítási listája (amin jónéhány ismert modell neve is felbukkan) meglehetősen hosszúra sikeredett.

A háromszoros világbajnok, Ayrton Senna párkapcsolataival foglalkozó cikkünk első részében szó esett a legendás brazil legtöbb kapcsolatáról egyetlen házasságától szeretőjéig. A második rész elsősorban az utolsó barátnővel foglalkozik, aki a tragikus 1994-es versenyig alkotott egy párt a pilótával.

Senna és Adriane Galisteu az 1993-as Brazil Nagydíjon találkozott egymással, ahol a lány hoszteszként dolgozott. A 20 éves modellt a pilóta egyik barátja választotta ki Senna számára, azok közül a lányok közül, akik a futamon dolgoztak. A versenyző egy másik grid girlt nézett ki magának, de barátja inkább Adriane-t ajánlotta, mert úgy gondolta, hogy ő többször el tudja majd kísérni a futamokra.

Senna pedig olyan barátnőre vágyott, aki „elválasztja a professzionális és magánéletét”, és vele tart mindenhova. A lány akkoriban azt mondta, hogy már régóta csodálta a pilótát, de sosem hitte volna, hogy valaha is kapcsolata lehet vele, és rögtön szerelmes lett belé, amikor találkoztak. Adriane otthagyta a modellszakmát, és örökre megváltozott az élete.

„Egy lány voltam, aki Lapában él, aztán hirtelen hírességekkel vacsoráztam együtt Monacóban. Fiatal lány voltam, és nem sokkal azután, hogy találkoztunk, hazavittem, hogy megismerje az anyámat és a testvéremet, a helyet, ahol éltem és azt, ahogy éltem” – mesélte.



Kapcsolatuk 18 hónapig tartott, mialatt Adriane elkísérte párját a világ minden tájára. Sokan azt hitték, hogy Senna megtalálta a lelki társát. Amikor egy brazil internetes oldal később arról kérdezte a lányt, hogy milyen volt a kapcsolatuk, mire emlékszik vissza legjobban a pilótáról, így felelt:

„Számomra ő felejthetetlen. Ez az én sztorim. Megtisztelve érzem magam, hogy másfél évet élhettem vele, és láthattam, hogy milyen különleges. Hiányzik, mint ember. Ő más volt. Nagyon egyszerű. Az elvesztése helyrehozhatatlan veszteség nemcsak a sport számára, hanem nekünk, braziloknak is. Olyan srác volt, aki azt mondta: nem kell megmutatnom az embereknek, hogy jó vagyok. Ez volt az egyik jó dolog benne. Mindig segíteni akart másoknak, nagyon különleges volt.”

A közvélemény szerint Adriane-nak köszönhető, hogy a pilóta egy kicsit lazább lett. „Fiatal és vidám férfi volt. De feszült helyzeteket élt meg. Ideges volt, és nem volt túl jó a kapcsolata a sajtóval, néhány embert kivéve. Néha úgy koncentrált a versenyzésre, hogy nem vette észre, mi történik körülötte. Én voltam a felelős a lazább pillanataiért.”

Adriane egy 2011-es interjúban azonban bevallotta, hogy nem volt szerelmes a pilótába, de amikor rájött, hogy nincs olyan sok munkája modellként, elfogadta Senna ajánlatát – aki fizetett neki mindent azért, hogy egész nap vele legyen, és elkísérje mindenhova. A pilóta gondját viselte a modellnek minden tekintetben, de halála előtt állítólag rájött, hogy párja csak a hírnevére és a pénzére vágyik, és nagyon mérges volt rá, mert hiányos öltözetű képek készültek róla egy brazil magazin számára.

 

A féléves európai út próbaidő lett volna: ha nem működött volna a kapcsolat, a lány visszatért volna Brazíliába, ha igen, akkor talán visszavonult volna, és összeházasodnak. Később az is felmerült, hogy a lány megcsalta párját a halála előtt, de Adriane ezt tagadta, sőt állította, hogy Ayrton nem volt lehangolt a fotók miatt. „Sosem történt ilyen. Én 100%-ig őszinte voltam Ayrtonnal. Mindig igazat mondtam neki.”

A pilótát testvére, Leonardo kísérte el a végzetes imolai futamra, állítólag a család bízta meg azzal a küldetéssel, hogy vegye rá Ayrtont, szakítson Adriane-nal, mert az nem elég jó hozzá. Utolsó beszélgetésük során állítólag ezen vitatkoztak, és a lány ezért nem volt ott a versenyen – a pilóta nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljön a probléma. Kapcsolatuk ugyan nem a família ügye lett volna, de köztudott volt, hogy a pilóta, apja, anyja, testvérei és nővére férje körében ez nem így működött: mindenki mindenkinek a dolgáról véleményt alkotott. Senna úgy tervezte, hogy a szezon európai részében nem tér vissza Brazíliába, így az alatt a fél év alatt kevesebbet látta volna családját – és elkerülte volna velük a barátnője miatti vitákat is, amik rendkívül zavarták őt. Felmerült az is, hogy nyár végeztével esetleg megkéri a lány kezét.

A lány az imolai versenyt portugáliai otthonában nézte televízión. A futam előtt beszélt párjával telefonon és érezte, hogy valami nincs rendben. „Felhívott. Nem volt jól. Fejben nem volt rendben. Rubens Barrichello, a jó barátja a kórházban volt (pénteki balesete után). Nagyon szomorú volt Roland Ratzenberger szombati halála miatt. Elmondta nekem, hogy mennyire szomorú. Ismertem, milyen volt, amikor gyötrődött, de sosem hallottam még olyan hangon beszélni, mint aznap. Amikor próbáltam rávenni, hogy ne versenyezzen Imolában, azt mondta, imádja a munkáját, nem hagyhat ki egy versenyt sem, ez az élete” – emlékezett vissza Adriane.

A baleset láttán bevallása szerint az az önző gondolata támadt, hogy ez még jó is, így legalább hamarabb hazaér a párja. Várta, hogy a pilóta leveszi a kesztyűjét, kiveszi a kormányt, és kiszáll az autóból. Az eszébe se jutott egy másodpercig sem, hogy nem fog kiszállni. A tizennyolc együtt töltött hónap alatt történt pár baleset a versenyzővel, de ezek mindig ugyanúgy, pozitívan végződtek. A kommentátor nem mondott semmi okot, ami miatt ez az incidens valamiért más lenne a megszokotthoz képest.

 „Felugrottam a kanapéról, közben fogtam a tányért, amiből ebédeltem” – emlékezett vissza Adriane. A lány egyre idegesebb lett, kiabált Senna házvezetőnőjének, aki azt mondta neki, biztos eltört a keze vagy a lába, ezért nem szállt ki az autóból. Ő azonban nem nyugodott, és kiabált a televízió felé. „Mozdulni sem tudtam, és zokogni kezdtem” – mikor néhány perccel később a pilóta még mindig az autóban ült. Idegesen figyelte a tévét, mozgást ugyan nem látott, de kiűzte azt a gondolatot a fejéből, hogy a pilóta esetleg meghalt. „Soha senki nem gondolta volna, hogy Ayrton Senna egy versenyautóban fog meghalni. Én sem.”

Közben megérkeztek a közeli szomszédok a házhoz, hogy segíthetnek-e valamiben, a versenyző anyja, Neyde pedig felhívta a lányt a brazíliai farmjukról, hogy van-e valami információja a balesetről. Adriane barátai próbáltak jegyet szerezni, hogy a lány a helyszínre utazhasson, ő pedig összepakolt néhány napra. Tudta, hogy kicsi a remény, de úgy gondolta, legalább ott lesz párja ágya mellett, és várja a gyógyulását. Ez az egy lehetőség volt az eszében, ez hajtotta őt.

Adriane anyjának hívása azonban mindent megváltoztatott. Adriane azt mondta neki, hogy nem tud semmit, de reméli, hogy nem komoly a gond, és a pilóta felépül. Ám a brazil televízió több információt adott, mint az európaiak. Anyja szembesítette a valósággal: közölte vele, hogy csak a csoda segíthet Sennán. A lány érzelmei elszabadultak, miután letette a telefont, nyugtatóra volt szüksége. Felhívta Neydét, és próbálta nyugtatni, aztán megtudta, hogy nem sokkal később indul a család gépe Bolognába.

Adriane elment a reptérre, ahol találkozott Luiza Bragával, de ő sem tudott új híreket mondani, csak azt, hogy súlyos volt a baleset. A pilóta ekkor azonban már halott volt. A tragédiáról a repülő kapitánya felszállásra való várakozás közben értesült, de nem akarta, hogy Luiza és Adriane tőle tudja meg a hírt. Azt mondta nekik, hogy Luizának sürgős hívása van a toronyban, de neki nincs engedélye tájékoztatni őt.  A modell bevallása szerint ekkor már egész testében remegett, félni kezdett, miről szólhat az a bizonyos hívás. Luiza sápadtan tért vissza hozzá, és tájékoztatta a lányt a történtekről. Braga férje szerint így már nem volt értelme Bolognába repülni, azt tanácsolta a két nőnek, hogy pakoljanak össze néhány dolgot, és utazzanak Brazíliába a temetésre.

„Összeszedtem mindent, amit Brazíliából magammal hoztam. A három bőröndöt, amit csupán egy nappal korábban pakoltam ki, ezekben benne volt minden, amire szükségem lehetett a következő öt hónapban, amit az európai futamok alatt mellette töltöttem volna. A szezon befejeződött, mielőtt elkezdődött volna.”

Magával vitte Senna egyik pólóját és rövidnadrágját, amiben futni szokott, körbejárta a házat, és megnézte, mit hallgatott utoljára párja – azt a Phil Collins lemezt is eltette táskájába, és hazautazott. „Tudni akartam, melyik volt az utolsó lemez, amit meghallgatott életében. Ez volt az egyetlen dolog, amihez jogom volt, hogy megosszam vele. Utána könnyek közepette végigjártam a házat.”

Amikor másnap reggel kevés alvás után felébredt, azt remélte, hogy csak egy rémálomban volt része – de ez a legrosszabb valóság számára. A ház körül a riporterek lecsaptak rá, mindenki vele akart interjút készíteni. Később Bragáék azt tanácsolták neki, inkább tartson sajtótájékoztatót, hogy lenyugtassa a kedélyeket. Ám ez nem bizonyult a legjobb ötletnek, hiszen a média exkluzív sztorit szeretett volna hallani a lánytól, a státuszáról, Senna családjával való kapcsolatáról, és arról faggatták, hogy ezek után ki fogja finanszírozni a kiadásait.

 A lány szerette volna látni a pilóta testét, saját szemével akart megbizonyosodni róla, hogy meghalt. Braga férje azonban azt tanácsolta, hogy ne tegye, majd látja a temetésen, ami a hagyomány szerint úgyis nyitott vagy üvegtetős koporsós lett volna – de a versenyző fejsérülései miatt a család a zárt változatot választotta, ami miatt a lány igencsak csalódott volt. A baleset helyszínén jelen lévő fotóst is megkérte, hogy küldje el neki az ott készített képeit, mert fizikai bizonyítékra volt szüksége. A brazil tévécsatorna összes felvételét is elkérte.

„Nem értettem, nem tudtam elhinni, nem tudtam elfogadni. Azt hittem, a koporsónak üvegteteje lesz, vagy valami, amin keresztül láthattam volna őt utoljára, de teljesen le volt zárva. Borzasztóan csalódott voltam.”

Adriane a temetésen a második sorban kapott helyet, a család mögött, és a korábbi barátnő, Xuxa mellett – aki inkább arrébb ment, mikor beült mellé a lány. Da Silváék (akikkel a pilóta halálát követően nem tudott beszélni sem, mert állítólag annyira megviselte őket a hír) tartották a távolságot vele szemben. A család Xuxát tekintette a pilóta hivatalos özvegyének, velük együtt érkezett és távozott. Amikor Adriane is szeretett volna velük menni, állítólag visszautasították, de ezt a lány később tagadta, és azt mondta, csak azért ment oda hozzájuk, hogy elköszönjön tőlük. Az utána megtartott családi eseményre azonban nem hívták meg – ez pedig pontosan tükrözte a család álláspontját a lánnyal kapcsolatban.

„Sétáltam körbe és éreztem, hogy néznek, figyelnek engem. Nem érdekelt. Úgy éreztem, legszívesebben felugranék a koporsóra, és kiabálnék.”

A hűvös fogadtatást a pilóta anyja törte meg egy kicsit, aki még azon a héten meglátogatta a lányt Bragáéknál, mert beszélgetni szeretett volna azokkal az emberekkel, akik sok időt töltöttek a fiával. A nő felajánlotta, hogy találkozhatnak majd Senna brazíliai lakásában - ahol együtt éltek Adriane-nal – és a lány összeszedheti az otthagyott cuccait.

„Hívtam a liftet és felmentem. Az ajtó félig nyitva volt. Minden ugyanolyannak tűnt – és mégis másnak. Semmi jele nem volt kettőnknek. Minden a helyén volt. Nem volt élet benne. Az anyja és én ültünk a kanapén, és 40 percig beszélgettünk.”

A család blokkolta Ayrton brazíliai bankszámláját, amit a pilóta azért tartott fent, hogy ő és párja tudja fizetni a mindennapi kiadásokat, így Adriane nem jutott több pénzhez. A versenyző halála után a lánynak megjelent egy könyve „Az életem Ayrtonnal” címmel, melyben megosztotta a nyilvánossággal az együtt töltött hónapjaik részleteit. Később sikeres televíziós műsorvezető, híresség lett hazájában.

„Írtam egy könyvet, hogy pénzhez jussak, ez igaz. Abbahagytam a modellkarrieremet, mert Ayrton ragaszkodott hozzá. Nem volt munkám, nyilvánvaló, hogy szükségem volt bevételre. Biztos vagyok benne, hogy akkor is elítéltek volna, ha a reklámokat választottam volna. Tudják, hogy mit mondtak volna az emberek? Nézd a gonosz színlelőt, Senna meghalt, és ő máris itt van, nevet a plakátokon. „Nem érdekel, mit szólnak az emberek. A baleset után ismertek meg engem, de a többit már nem az ő árnyékában tettem. A saját munkámat végeztem.”

Adriane szerint a brazil pilótának három álma volt, ami nem teljesült: egy Ferrari, az, hogy gyereke legyen és az, hogy eljusson az orlandói Disneylandbe. „Azt mondta: apa akarok lenni – de azt nem, hogy tőlem szeretne gyereket.”

Adriane-nak később született egy fia, Vittorio, Alexandre Iodice üzletembertől. Sennának a legnagyobb port kavart kapcsolata Edilaine de Barros korábbi modellel volt, aki azt állította, hogy 1992-től 1994-ig együtt volt a pilótával, néhány héttel Senna halála után pedig megszületett lánya, Victoria. Azt nyilatkozta, hogy a lánynak a brazil pilóta az apja, de a család tagadta ezt – nem sokkal később a nő visszavonta az állítását.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: