DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Kiderült, hogy miért ajánlott abroncsot cserélni, amikor melegedni kezd a hőmérséklet

Mindazok számára, akiknek fontos a biztonság, és mindenekelőtt az általuk használt gumiabroncs minősége, az időjárás első tavaszi enyhülése egyértelműen azt jelenti, hogy eljött az idő komolyan megfontolni a téli gumiabroncsok nyárira való cseréjét.

Függetlenül attól, hogy a törvény nem írja elő, számos ok szól a gumiabroncsok cseréje mellett. Amellett, hogy a nyári gumik jobb kezelhetőséget, valamint aszfalthoz való tapadást nyújtanak nyáron, olyan összetétellel rendelkeznek, aminek köszönhetően képesek a levegő, valamint a napégette úttest rendkívül magas hőmérsékletének is egyaránt ellenállni. Ezzel szemben a téli abroncsok keveréke miatt a magas hőmérséklet maradandó károsodást képes okozni a gumikban. Ez Luka Širovnik, a Continental Tires délkelet-európai régió műszaki ügyfélszolgálati vezetőjének véleménye.

uj-gyarat-epit-a-continental-magyarorszagon-2-285579



„A téli gumiabroncsok olyan csúcstechnológiás vegyületekből készülnek, melyeket alacsony hőmérsékleten nyújtott kiváló teljesítményre terveztek. A magasabb hőmérséklet rendkívül kedvezőtlen hatással van az erre az abroncsfajtára jellemző lágyabb keverékekre, és ez a futófelület profiljának jóval nagyobb mértékű kopásában is megjelenik, aminek eredménye, hogy a téli gumik hosszú használata után a futófelület anyaga a szezon folyamán elkezd szakadni. A profil blokkjainak egyes részei, különösen a téli lamellák gyakran elszakadnak, ami tovább csökkenti az abroncs élettartamát. Mindennek a következménye az, hogy a gumiabroncsot nehezebb lesz irányítani, és rosszabb lesz a tapadása, így egyértelmű, hogy miért nem ajánlott téli gumikkal vezetni nyáron” – mondja Luka Širovnik.

A fent említett információk mellett továbbá fontos figyelemmel követni a kinti hőmérséklet változását is, és felismerni, hogy mikor jött el az idő a gumicserére.

„A téli és nyári viszonyokat elválasztó külső hőmérséklet határa 7 Celsius fok körül mozog. Amikor az idő tél végén enyhülni kezd, a téli gumik teljesítménye már nem jelent annyi előnyt. Azonban azzal csak kevés sofőr van tisztában, hogy a környezeti hőmérséklet nem azonos a talaj hőmérsékletével, pedig igazából a felszín az, ami fontos szerepet játszik a gumiabroncs tapadásában. Természetesen, nem szabad siettetni sem a téli gumiabroncsok nyárira való cseréjét, amikor odakinn még mindig téli időjárási körülmények uralkodnak.” - foglalta össze Luka Širovnik, a Continental Tires délkelet-európai régió műszaki ügyfélszolgálatának vezetője.

hero-participate

Első a biztonság, utána jön a szórakozás

A Continental nyári marketing kampányának szlogenje mindenkivel tudatja, hogy a közúti biztonságnak nincsen alternatívája. Azonban nem kell lemondani a szórakozásról sem azoknak, akik idén nyáron úgy döntenek, hogy új Continental gumiabroncsokat vásárolnak hivatalos forgalmazóktól, mivel egy LEGO® készletet kapnak ajándékba. Az ajánlat március 15-től június 30-ig, illetve a készlet erejéig érvényes. További információ a következő linken található: www.continental-promotion.com

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: