DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Mikor szabad autóba ülni a kijárási korlátozás alatt?

Szombattól csak alapos indokkal lehet elhagyni otthonunkat, mint a munkába járás vagy bevásárlás. De mi a helyzet, ha meg kell tankolni a kocsit, a természetbe vinnénk a családot, vagy éppen csak autóznánk egyet?

A pénteken kiadott kormányrendelet lényegét a 3. paragrafus foglalja össze, amely kimondja: „A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.”

Az „alapos indok” természetesen abban az esetben is érvényes, ha autóval hagyjuk el otthonunkat. A rendelet 4. paragrafusa számos indokot felsorol, amely megengedi az otthon elhagyását: ezek közé tartozik elsősorban a munkavégzés, a létszükségleti cikkek beszerzése – élelmiszer, háztartási árucikkek, gyógyszer stb. –, az idősebb rokonoknak való segítségnyújtás.



A 4. paragrafus két kifejezetten autóhoz kötött kivételt említ: ezek „az üzemanyag-töltőállomás felkeresése”, valamint „a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele”.

Az alapos indokok sora tehát hosszú, van azonban olyan eset, amikor a rendelet betűje nem engedélyezi az autó használatát. „Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani” – olvasható az 5. paragrafusban.

Azaz egészségügyi sétára csak lakóhelyünk közelében, gyalog indulhatunk, és a szövegezés szerint a családtagjainkkal sem pattanhatunk autóba, hogy kirándulni menjünk a természetbe. Ugyanígy a cél nélküli autókázás sem megengedett a következő két hétben, április 11-ig, amíg a mai rendelet érvényes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: