DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Tokióban mutatkozik be a Toyota ultrakompakt járműve

A Toyota a 2019-es Tokiói Motor Show „FUTURE EXPO” kiállítása keretében mutatja be sorozatgyártásra kész, ultrakompakt akkumulátoros elektromos járművét. A modell 2020 végén, a Toyota akkumulátoros elektromos járműveket (BEV) népszerűsítő, új üzleti modelljének keretében lép először a japán piacra. A Toyota egyéb akkumulátoros járművei – többek között a gyalogos zónában használható BEV és a Toyota i-ROAD – a 2019-es Tokiói Motor Show „Open Road” programja keretében, tesztvezetésen próbálhatók ki.

Az október 24. ás november 4. között megrendezésre kerülő 2019-es Tokiói Autókiállítás „Future Expo” speciális programja keretében bemutatja azt az új, szériaérett ultrakompakt akkumulátoros elektromos járművet (BEV), amely 2020-tól kerül forgalomba Japánban. Az új generációs mobilitási megoldás célja, hogy a lehető legcsekélyebb környezeti terhelés mellett biztosítson rövid távú mobilitást.

Toyota_ulta_kompakt_BEV_modellek_1



„Olyan mobilitási megoldást szeretnénk megvalósítani, amely kiszolgálja az idősödő japán társadalmat, és életkortól függetlenül a mozgás szabadságával ajándékozza meg az embereket”. - fogalmaz Akihiro Yanaka fejlesztési igazgató. „Az ultrakompakt BEV bevezetésével olyan járművet biztosítunk ügyfeleink számára, amely nem csupán a mozgás szabadságát adja meg nekik, de egyben kisebb a helyigénye, csendesebb, és kevésbé terheli a természeti környezetet."

Toyota_sorozatgyartott_ultra_kompakt_BEV_1

Az ultrakompakt, kétüléses BEV (akkumulátoros elektromos jármű) kifejezetten azoknak az ügyfeleknek nyújt mindennapos mobilitási megoldást, akik rendszeresen rövid távolságokon közlekednek. Ilyenek az idősek, a friss jogosítvánnyal rendelkezők, vagy a helyi ügyfeleiket felkereső üzletemberek. A jármű egyetlen feltöltéssel mintegy 100 kilométert tud megtenni. Legnagyobb sebessége 60 km/óra, és rendkívül kis sugarú körön képes megfordulni. A Toyota az ultra-kompakt BEV 2020-ra tervezett piaci bevezetésével párhuzamosan egy olyan új üzleti modellt is útjára indít, amely az akkumulátoros elektromos járművek szélesebb körű elterjesztését célozza. Ennek égisze alatt megvizsgálják az akkumulátor élettartamának minden fázisát, a gyártástól kezdve az értékesítésen, újraértékesítésen át az újrafelhasználásig és újrahasznosításig, hogy a lehető legkielégítőbb szolgáltatást biztosíthassák ügyfeleik számára. A Toyota rövid távon kiterjesztett, kedvező lízingkonstrukciókkal igyekszik visszanyerni a használt akkumulátorokat, hogy azokat kielemezhesse, és megfelelő módon újrahasznosíthassa használt járművekben, cserealkatrészként vagy akár az autóiparon kívüli területeken. Emellett a Toyota az akkumulátoros elektromos járművekhez kapcsolódó szolgáltatások – a töltőállomásoktól a biztosítási konstrukciókig – fejlesztésével is foglalkozik. Ezen túlmenően a Toyota igyekszik feltérképezni a rövidtávú kompakt akkumulátoros elektromos járművek (BEV) személyes mobilitáson túlmutató felhasználási lehetőségeit. Az ultra-kompakt BEV például különösen alkalmas a helyi önkormányzatok mobilitási igényeinek kielégítésére, mint a városi és hegyvidéki közösségek biztonságos, korlátozás nélkül alkalmazható és környezetbarát közlekedési eszköze. A Toyota jelenleg mintegy száz vállalati és kormányzati partnerrel működik együtt (és számos továbbival folytat tárgyalásokat), hogy feltérképezzék az ultrakompakt BEV-hez hasonló elektromos járműveket is magában foglaló új, közlekedési és szállítási modelleket. Az együttműködő partnerek aktuális listája itt található.

A Toyota ultrakompakt BEV járműve megtekinthető a 2019-es Tokiói Motor Show (október 24. - november 4.) FUTURE EXPO betétkiállításán. Ugyanitt a 2019. június 7-én már bemutatott „ultrakompakt BEV üzleti célra” tanulmánnyal is találkozhatnak a látogatók. Ezen túlmenően a Tokiói Motor Show belépőjeggyel rendelkező látogatói a 2019-es Tokiói Motor Show OPEN ROAD kiállításán testközelből is megismerkedhetnek a Toyota ultrakompakt akkumulátoros elektromos mobilitási megoldásaival. Az Aomi és Ariake közötti, másfél kilométeres útvonalon tesztvezetésen próbálhatják ki a Toyota i-ROAD járművet, valamint a gyalogos zónában használható BEV három különböző változatát.

Toyota_gyalogos_zonaban_hasznalhato_ultra_kompakt_BEV_jarmuvek

Toyota BEV járművek típusai és főbb jellemzőik

1. Ultrakompakt BEV üzleti célra: Az ismételt rövidtávú utazásokkal és parkolással járó üzleti felhasználásra tervezett 'Ultrakompakt BEV üzleti célra' koncepciómodell mobil irodaként is működik; három üzemmódja a közlekedést, a munkavégzést, illetve a pihenést szolgálja.

2. Gyalogos zónában használható BEV álló változat: A 'gyalogos zónában használható BEV álló változat' nagy alapterületű létesítményekben – pl. repülőtereken vagy gyárakban – alkalmas járőrözési, biztonsági ellenőrzési feladatok elvégzésére, nehéz felszerelés szállítására.

3. Gyalogos zónában használható BEV ülő változat: A 'gyalogos zónában használható BEV ülő változat' személyes mobilitási megoldást kínál azok számára, akik nagyszámú csomaggal közlekednek, illetve nehezen gyalogolnak. 

4. Gyalogos zónában használható BEV kerekesszékhez kapcsolt változat

A 'gyalogos zónában használható BEV kerekesszékhez kapcsolt változat' a kézi hajtású kerekesszékhez csatlakoztatva gondoskodik azok elektromos hajtásáról nagy létesítmények területén vagy turisztikai helyszíneken.

5. Toyota i-ROAD

A rövidtávú mobilitási megoldásnak szánt Toyota i-ROAD egy motorkerékpár méretű, ám azoknál stabilabb közlekedési eszköz, amelyet városi vagy turisztikai célú utazások utolsó kilométerein használhatnak a fogyasztók. 

Műszaki adatok

Név

Ultra-kompakt BEV

Ultra-kompakt BEV üzleti célra

Gyalogos zónában használható BEV álló változat

Gyalogos zónában használható BEV ülő változat

Gyalogos zónában használható BEV kerekesszékhez kapcsolt változat

Toyota i-ROAD

Bevezetés

2020 tél

még nincs pontos időpont

2020 tél

2021

2021

még nincs pontos időpont

Utasok

2 fő

1.

1.

1.

1.

1/2

Hossz.

2490 mm

2490 mm

700 mm

1180 mm

540 mm

2345 mm

Szélesség

1290 mm

1290 mm

450 mm

630 mm

630 mm

870 mm

Magasság

1550 mm

1550 mm

1200 mm

1090 mm

1090 mm

1455 mm

Vég-sebesség

60 km/h

60 km/h

2, 4, 6, 10 km/h (beállítható)

2, 4, 6 km/h (beállítható)

2, 4, 6 km/h (beállítható)

60 km/h

Hatótáv egy feltöltéssel

100 km

100 km

14 km

10 km

20 km

50 km

Töltési idő

kb. 5 óra (200 V)

kb. 5 óra (200 V)

kb. 2,5 óra (cserélhető akkumulátor)

kb. 2 óra (cserélhető akkumulátor)

kb. 2,5 óra (cserélhető akkumulátor)

kb. 3 óra

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: