DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Így születnek a legizgalmasabb formavilágú autók

Az elmúlt években környezetbarát luxsautómárkából prémium életmódmárkává avanzsáló Lexus egyik legmarkánsabb ismertetőjele – a világ legfejlettebb öntöltő hibrid elektromos hajtása mellett – a modelljeire jellemző letisztult, futurisztikus dizájn, amely nagy mértékben járult hozzá a márka utóbbi években megfigyelhető szárnyalásához. A mára a nemzetközi dizájnvilág meghatározó szereplőjének tekintett autómárka formatervezési filozófiájának alapjaiba az alábbiak nyújtanak betekintést.

Az idei év első félévében ismét rekordértékesítéseket produkáló Lexus egyik alapvető jellegzetessége a merész dizájn – ahhoz pedig, hogy merészek legyünk, ki kell állnunk valamiért. A Lexus meggyőződése szerint a dizájn és a stílus tekintetében a legfontosabb a kimagasló kreativitás és a precízen megformált szépség. A márka formatervezési szemlélete szándékosan merész és provokatív, miközben előtérbe helyezi a gondolkodás és a véleménynyilvánítás szabadságát. Ezt a filozófiát az új meg új megoldások keresése jellemzi, amelynek kiindulópontja az eredeti, merész és fantáziadús ötletek megfogalmazása, hiszen ezekből fejlődhet ki a képzeletgazdag formaterv.

Lexus_LC_4



L-finesse

Az ‘L-finesse’ a Lexus magabiztos dizájn-szemlélete, ami 2003-ban öltött először formát, és mindmáig felfedezhető a márka autóinak már-már védjegyévé vált, orsó formájú hűtőrácson. Ez a hűtőrács-kialakítás erős első benyomást kelt a szemlélőben, érzékletesen tükrözve az autók stílusát és menetteljesítményét. Az ‘L-finesse’, vagyis az ‘élvonalbeli dizájn és technológia némi elegáns csavarral’ egy dinamikus, állandóan változó formanyelv, amely hatásosan ötvözi a fejlett autóipari technológiákat a kifinomult japán esztétikával. A briliáns mérnöki munkához elegáns karosszéria, lélegzetelállító teljesítmény és fényűző utastér társul, valamint a legmodernebb technológia, ami már az érzékekre is hat. Így egyesül a Lexus-dizájn három alapgondolata (a Mélyreható Egyszerűség, az Izgalmas Elegancia és az Észrevétlen Törődés ), miközben minden modell saját egyéniséggé válik.

Lexus_LF_1_Limitless__oncepcio_1

Mélyreható Egyszerűség

A Mélyreható Egyszerűség lényege nem a formák mennyiségének csökkentése, hanem azok letisztítása. A Lexus elhagyja a fölöslegesen túlformázott elemeket, hogy az autók arányainak és felületeinek tiszta vonalaiban szabadon érvényesülhessen a szépség.

Az autós hírek támogatója az Aquaprofit Zrt.

Aquaprofit_banner_728x90

Lexus_LF_1_Limitless__oncepcio_9

Izgalmas Elegancia

Az Izgalmas Elegancia azt mutatja meg, hogyan tölti meg mélységgel a Lexus az autók formavilágát; ennek eszköze a kontrasztos elemek használata, amelyek végül mégis gondosan kiszámított egyensúlyt alkotnak, gyönyörködtető formákban testesítve meg a márka szellemiségét. Ehhez az kell, hogy minden formai elem a mozgás és a csend érzetét sugallja. A Lexus formatervezői szívesen mesélnek autóik vizuális megoldásairól és arról, ahogyan az elegáns karosszéria magába olvasztja az izgalmas részletmegoldásokat.

Lexus_UX_3

Észrevétlen Törődés

Az Észrevétlen Törődés az L-Finesse egyik alapeleme, amit az Omotenashi ihletett; ez utóbbi a japán vendégszeretet kifinomult tradíciója. Lényege, hogy a vendég igényeit nem elég kielégíteni, hanem minden részletében meg kell érteni az elvárásait, és még azelőtt kitalálni a vágyait, hogy ő maga megfogalmazná azokat. Így alakul ki az a szinte megfoghatatlan harmónia a forma és a funkció között, ami rendkívül személyes élménnyé avatja az autó vezetését, előre megjósolva mindent, amire az autósnak szüksége lehet, vagy amit a közlekedési helyzet megkíván. Mindez magától értetődően ölt testet a legapróbb részletekben is, például az utastér üdvözlő fényeiben vagy abban a sima, mégis élénk teljesítményleadásban, amit a vezető a gázpedál lenyomásakor megtapasztal.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: