DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Csodaszer vagy sámánkodás? - Adalékolás alapfokon

A piacon kapható slágertermékek közé tartoznak az úgynevezett motorolaj adalékok, pedig mindenki jobban járna, ha ezeket az anyagokat soha nem találták volna fel. Elmagyarázzuk, miért gondoljuk így.

Először is tisztáznunk kell, hogy miből és hogyan készül a motorolaj. A motorolaj leegyszerűsítve két fő alkotótelemből áll: alapolajból és adalékokból. Látszólag nagyon egyszerű, de valóságban tudjuk, hogy ami látszólag egyszerű, azt nagyon komoly munka teszi azzá. 

Olajprof_foto_02_resize



Nézzük röviden, hogyan születik meg egy motorolaj típus. Tegyük a kezünket a szívünkre és valljuk be, hogy legtöbben az ár és a viszkozitás - pl. 5W-30 - alapján választottunk eddig olajat. Na jó, esetleg néhányan megnéztük még azt is a csomagoláson, hogy fél- vagy teljesen szintetikus-e a termék. Na, de mire kell még figyelni ezen kívül? 

Mint máshol, itt is a lényeg az apró részletekben rejlik. Ott vannak minden címkén apró betűvel, vagy számmal a gyártói jóváhagyások - pl. MB 229.51. Ezek pedig úgy kerülnek fel egy termékre, hogy a motor gyártója, az olajat gyártó cég és az adalékokat gyártó vállalat gyakorlatilag egy triumvirátust alkotva összedolgoznak. E három résztvevő kooperációja eredményeképpen születik meg az adott minősítéssel rendelkező olaj, amelyben megvan az alapolaj és adalékok kényes egyensúlya, amely ahhoz szükséges,  hogy az autónk, vagyis a motorja sokáig kifogástalanul működjön. Ennek azért van ekkora jelentősége, mert a motorolaj már régóta nem csak ken, hanem tisztítja, mossa és hűti a motort, gátolja a rozsda képződését és alkatrészek kopását. Ezeket a funkciókat ellátják a már az olajhoz gyárilag hozzáadott adalékok. 

Mi történik, ha ezt a kényes egyensúlyt felborítjuk ismeretlen tartalmú adalék hozzáadásával? Jobb esetben placebo hatást kapunk. Rosszabb esetben nem tudjuk, mi lesz az eredmény. Könnyen lehet, hogy az olaj egyik tulajdonsága javul, de ezt egyértelműen  a másik rovására fogja tenni. Annyi biztos, hogy ez már nem az autó gyártója által minősített olaj lesz, amit eredetileg beletöltöttünk. Az olajgyártó is felemeli ilyenkor a kezét és mentesül minden felelősség alól. 

Azt javasoljuk mindenkinek, hogy minőségi olajat töltsön autója motorjába és szigorúan tartsa be a gépkönyvében olvasható előírásokat mind kenőanyagok, mind hűtővíz terén. Apropó, hűtővíz! Piros vagy zöld? Ennek a témának külön fejezetet fogunk szentelni, de csak legközelebb...

Olajprof_logo_02

 További cikkek az Olajproftól: Ásványi vagy szintetikus legyen a motorolaj?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: