DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Trendibb és sportosabb lett a Lexus hibrid kompaktja

Az értékesítéseit Magyarországon is elképesztő ütemben növelő, a világ vezető prémium hibrid autógyártójaként ismert Lexus belépő modellje, a piacon egyedülálló módon kizárólag környezetbarát hibrid hajtással elérhető CT még trendibb külsőt és belsőt kapott.

A japán prémium autómárka egyik legkelendőbb modelljeként a CT-t 2011 óta világszerte több mint 300.000 vásárló választotta. A megújuló modell leglátványosabb jellemzői az újratervezett, modernebb orrkialakítás és új könnyűfém keréktárcsák, az új belső színválaszték és nagyobb Lexus navigációs rendszer kijelző, míga CT 200h F SPORT változat további egyedi dizájnelemeket kapott. Mindezen felül a immáron a teljes modellcsaládhoz elérhető az aktív biztonsági és vezetősegítő rendszereket tartalmazó Lexus Safety System + csomag is.

uj_Lexus_CT_8



Amikor a környezetbarát, futurisztikus formavilágú modelljei révén magyarországi értékesítéseit is elképesztő ütemben növelő Lexus a 2010-es Genfi Autószalonon bemutatta a CT 200h modellt, egyben a kompakt hibridek kategóriáját is meghonosította a luxusautók szegmensében. A CT 200h a márka egyik legkeresettebb modellje lett: 2011-es bevezetése óta a Lexus több mint 300.000 ilyen autót értékesített világszerte, s ezek közül mintegy 75.000 darab Európában kelt el, ami így a márka egyik legnagyobb piacává vált. A frissítéssel a Lexus arra törekedett, hogy megőrizze a CT 200h közismert takarékosságát és megbízhatóságát, ám a frissebb külsővel hatásosan hangsúlyozza az autó élvezetes vezethetőségét – miközben a modell ugyanolyan felhasználóbarát marad, mint eddig.

“A CT 200h frissebb, élettelibb és progresszívebb lett. Megújult dizájnja nemcsak sportosabb benyomást kelt, hanem erősebb érzelmeket is ébreszt, így ideális prémium hibrid kompakt lehet a fiatal autósok számára, akik lendületes autózásra vágynak, ugyanakkor környezettudatosak is.” – fogalmaz Chika Kako, a CT 200h főmérnöke.

Hatásosabb megjelenés

Az ötajtós Lexus CT 200h egy jól eltalált autóipari koncepciót testesít meg, amely izgalmas, mégis kényelmes vezetési élménnyel teszi teljessé tulajdonosa aktív életstílusát, miközben az utasokat a legújabb technológiák, szemet gyönyörködtető formai megoldások és kiváló minőségű anyagok kényeztetik. A CT 200h modernebb és agresszívebb orrkialakítást kapott; a jellegzetes orsó formájú hűtőt új hálómintázat fedi, hatásosan hangsúlyozva a modell kifinomultságát. Az integrált lökhárító éppen a Lexus-embléma alatt keresztezi a hűtőrácsot. A ködfényszórók mélyedését metálszürkére fényezték, és egy háromszög keresztmetszetű, éles vonalakkal megrajzolt külső elem keretezi őket. A “nyílhegy” alakú nappali menetfény (DRL) új helyre, az egy vetítőlencsés fényszóró fölé került, és az autó oldalsó karaktervonala egyenes folytatásának tűnik.

uj_Lexus_CT_5

Az új stíluselemek összhatása modernebb, atlétikusabb és még kifinomultabb megjelenéssel ruházza fel az autót, így az ötajtós kompakt még hatásosabb és erőteljesebb benyomást tesz azokra, akik elölnézetből szemlélik.

“Azzal, hogy felcseréltük a LED fényszóró és a DRL helyét, egészen új hatást értünk el: az autó láthatóan agresszívebb lett. Ráadásul a nappali menetfény L-motívuma egyértelművé teszi, hogy itt egy Lexus érkezik.” - magyarázza Tetsuo Miki, a CT 200h vezető formatervezője.

A szintén új formavilágú hátsó világításban jól érvényesül a fények L-alakú elrendezése. A szélesebbre húzott lámpatestek teljes egészében LED-technológiával működnek, és az alul végighúzódó – ugyancsak LED – irányjelzők látványosan erősítik az L-formát. A lámpatestek alsó és felső fénykibocsátó szekciója kifelé ívelve vastagodik, kihangsúlyozva a lámpák szélességét, és erőteljes, stabil kiállással ruházva fel az autót. A csomagtérajtó díszléce – körülölelve a hátsó szélvédő és a lámpatestek közt elhelyezett Lexus emblémát – atlétikus benyomást kelt az egyébként is sportos hatású részen. A hátsó lökhárító alsó részét ezüstmetál és fekete fényezés díszíti, és a formáját is áttervezték, hogy még agresszívabb hatást keltsen; a hátsó fényvisszaverők betéteit pedig metálszürkére színezték, hogy jobban passzoljanak az első ködfényszórók keretéhez. A CT 200h látványát igencsak feldobják a sportos kerekek; a 15 colos alapváltozat ugyanúgy, mint az F SPORT modell sötét metálfényezésű könnyűfém keréktárcsája. A vásárlók emellett az új, tízküllős, 16 colos változatot is megrendelhetik, amit csiszolt felületkezelés és sötét metálfényezés díszít.

uj_Lexus_CT_3

Trendi, egyben prémium utastér

Az autóba beülve első pillantásra kiderül, hogy a CT 200h a kategória egyik legkifinomultabb utasterét kínálja ez a kiváló minőségű anyagoknak, a tökéletesen kidolgozott felületeknek és “a forma követi a funkciót” filozófia látványos megvalósításának köszönhető. A Lexus navigációs rendszer nagyobb, 10,3 colos kijelzőt kapott (az előző generációban ez 7 colos volt). Az utastér színpalettájának új, kibővített kínálatában kéttónusú, sima tapintású bőrkombinációk szerepelnek; ha ehhez hozzászámítjuk a szövet- és szintetikus bőr párosát, illetve a vadonatúj szövetkárpitozást is, akkor a vásárlók összesen kilencféle megoldás közül választhatnak.

Az F SPORT változat

A CT 200h F SPORT változat dizájnja látványosan megváltozott; jó példa erre az orsó formájú hűtőrács fekete metálfényezése és új hálómintája; ez utóbbi a ködfényszórókat keretező elemen is megjelenik. Az új, egy vetítőlencsés fényszórókban ugyanaz a fényforrás adja a tompított és a távolsági fényt. Ugyancsak az F SPORT exkluzív kiegészítője a hűtőrács alsó és felső peremén végighúzódó Jet fekete betétje és az autó hátsó részét díszítő metálfekete díszléc is.

uj_Lexus_CT_6

“Az F SPORT a fiatalabb vásárlók számára lesz igazán vonzó, ezért igyekeztünk exkluzív fekete elemekkel erősíteni az autó sportos benyomását, különösen a hátsó részen. A hátsó fényvisszaverők mélyedésében ugyanazt a hálómintát használtuk, mint a hűtőrácson, és a lökhárító alsó betéte – ami a normál kivitelen ezüstszínű – itt fekete fényezést kapott.” – árulja el a CT 200h vezető formatervezője.

A 2018-as modellévben a CT 200h kínálatában új, kéttónusú fényezések jelennek meg az F SPORT változathoz: a Láva Narancs és a Viharkék. Az exkluzív F SPORT utastér-kombinációk közt is szerepelnek a kéttónusú bőr-, szövet- és szintetikus bőrkárpitok. Az ugyancsak az exkluzív F SPORT elemnek számító, elegáns Naguri dekorációs betétek a mesteri Takumi kézműves kidolgozást dicsérik.

Maximális biztonság – Lexus Safety System +

A CT 200h megújult, gazdagabb kínálatában most a Lexus Safety System + csomag is szerepel, ütközés előtti biztonsági rendszerrel (PCS), adaptív sebességtartó automatikával, kormányzási funkcióval kiegészített sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDA), automatikus távolságifény-vezérlésű (AHB) fényszórókkal és jelzőtábla-felismerő rendszerrel (RSA).

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: