DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WSR

Merhi a hibás a balesetért, kizárták

Az F1-es Manor újonca, Roberto Merhi vált ezen a hétvégén az utánpótlás-széria, a WSR 3.5 rosszfiújává, a versenybírók ugyanis úgy ítélték meg, hogy ő váltotta ki az első futam leintését követő bizarr balesetet.

Merhi a negyedik helyen ért célba a sorozat hétvégi első versenyén a Red Bull Ringen, ami Oliver Roland győzelmével ért véget. A spanyol közvetlenül a kockás zászló előtt való elhaladás után, levezetőkörét megkezdve alaposan visszalassított, néhány másodperccel mögötte azonban ekkor még ádáz csata zajlott Nicholas Latifi és Tom Dillmann között az ötödik helyért. A páros teljes sebességgel jött át a célvonalon, és a végül jobb pozíciót megszerző Latifi a bokszutca fala mellett haladt tovább. Nem számított viszont arra, hogy egy autó ilyen alacsony tempóval fog haladni közvetlenül előtte, és mire ráeszmélt a veszélyre, már nem tudta elkerülni, hogy nagy sebességgel hátulról belerohanjon Merhi autójába.

A két gép alaposan összetört, Latifi nagyot repült is, de végül mindketten sértetlenül szálltak ki. Merhi ugyan a 4. helyen ért célba, de közvetlenül a leintés után 10 másodpercet hozzáadtak az idejéhez, mivel a verseny során többször is elhagyta a pálya határait. Ezzel a 11. helyre csúszott vissza, azaz kiesett a pontszerzők közül, de további csapást jelentett számára, hogy végül a leintés utáni balesetért is őt találták felelősnek.

A futam előtti versenyzői eligazításon ugyanis figyelmeztették a pilótákat arra, hogy ne lassítsanak le közvetlenül a célba érkezés után, hanem biztonsági megfontolásból várjanak ezzel addig, amíg elfordulnak az 1-es kanyarban. Merhi azonban ezt nem tartotta be, a baleset után pedig a rivális csapatok is kifogásolták hirtelen fékezését. A spanyolt emiatt kizárták a WSR mindkét mai versenyéről, vagyis az elsőn elveszítette a 11. helyezést, a másodikon pedig el sem rajtolhat, noha a második pozícióba kvalifikált.

CJtplBoWEAAcDBp



Az ítéletről Merhi csapatát, a Pons Racinget irányító Emilio de Villotát kérdezték: „Nem hiszem, hogy nekem kellene véleményeznem a versenybírók döntését. Ha a versenyző és a menedzsmentje hozzá akar fűzni valamit, akkor ezt nekik kell megmondaniuk, ám Roberto jelenleg még nem áll készen ahhoz, hogy beszéljen. Nehéz ez a csapat számára, hiszen így két autót kell megjavítanunk” - mondta a 18:20-kor kezdődő második verseny előtt a csapatfőnök, utalva a másik autót vezető Meindert van Buurenre is, aki az első körben keveredett balesetbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: