DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Amikor Rosberg magyar prototípust tesztelt

Egy napfényes nyári napon GP2-es pilóta érkezett a Hungaroringre: F1-es világbajnok apja küldte azért, hogy egy magyar barátja megtanítsa neki a pálya fortélyait első versenye előtt.

Hosszú évekkel ezelőtt, 2005 júniusában edzésnapot tartott az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság mezőnye a Hungaroringen: kis- és nagytúraautók gyakoroltak a mogyoródi pálya aszfaltján, következő futamukra készülve. A legtöbb figyelem Bódis Kálmán csapatára, a BOVI Motorsportra szegeződött: ekkor készült el saját építésű autójuk, melyet egy fiatal német srác is kipróbált a teszten.

Persze senki nem sejthette még akkor, hogy egy későbbi Formula-1-es világbajnok körözget a hazai mezőny tagjai között: Nico Rosberg neve azonban kétségtelenül ismerősen csengett, akik meghallották, hamar előtúrták emlékeikből az 1982-ben vb-címet nyert Keke Rosberg bajszos figuráját, a szőke fiú édesapját. Túraautós pályája előtt Bódis Kálmán formaautókkal versenyzett, így ismert meg számos F1-es pilótát, köztük Kekét.



Éppen Keke Rosberg volt az, aki megkérte Bódist, segítsen a fiának megtanulni a pályát, ahol hamarosan egy GP2-es verseny vár rá: ezt a célt szolgálta az edzésnap. A délelőtt folyamán még a magyar pilóta vitte körbe a pályán a prototípus Porschéval, megmutatta neki az íveket, fékezési pontokat, majd helyet cseréltek, végül pedig Rosberg egyedül is kihajtott. Délután kipróbálta a BOVI Motorsport és a hegyi versenyekről ismert Szász László egy-egy formaautóját is.

„Nagyon élveztem a mai tesztet, és köszönöm a vendéglátást. Korábban soha nem ültem még túraautóban, így a Porschés körök voltak számomra az elsők ilyen típusú autóban” – nyilatkozta az érdeklődőknek Rosberg. „A pálya szintén új volt nekem, még nem versenyeztem itt. Technikás: sok harmadik, negyedik fokozatú kanyar van benne, de ennek ellenére nagyon élvezetes rajta menni. Már alig várom, hogy júliusban visszatérjünk a GP2-es versenyre.”

A sokszoros magyar bajnok Bódis Kálmánt is meggyőzte, amit az ifjú pilóta mutatott: „Nagyon gyors a fiatalember, igazi autóversenyző! Az első körben már a harmadik kanyarban úsztatta a Porschét. Maximálisan a csúszáshatáron képes autózni” – szögezte le rögtön, hogy Rosberg nem keveset örökölt apja tehetségéből.

Nico Rosberg ez idő tájt még az ötödik helyen állt a GP2 pontversenyében – mint tudjuk, az év későbbi részében belelendült, és megnyerte a bajnoki címet (az utolsót egészen 2016-ig), következő szezonban pedig már a Formula-1-ben mutatkozott be a Williamsszel. A hungaroringi forduló idején – ahol kétségtelenül hasznára vált, amit a júniusi teszten tanult – Bódis Kálmánnál szállt meg, barátságuk pedig azóta is tart.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: