DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Ralikrossz

Öngyilkos lett a ralikrossz-pilóta

Saját autójában, az észak-karolinai Grenville-ben találták meg a korábbi BMX-bajnok holttestét, a sportág legendáját, aki karrierje végén a ralikrosszba is belekóstolt - Dave Mirra 40 éves volt.

Ha valakit, Dave Mirrát joggal lehetett a BMX-királyának nevezni: az amerikai sportoló 15 éven keresztül, 1995-től 2009-ig vett részt az extrém sportok olimpiájának számító X-Games-en, és 2006 kivételével minden egyes alkalommal sikerült érmet szereznie. 24 medáljával - melyek közül 14 arany volt - egészen 2013-ig tartotta a legsikeresebb X-Games-résztvevő rekordját.



Mirra 2011-ben hagyta abba a BMX-ezést, hogy komolyabb energiát fordítson a ralizásra. Az amerikai már 2008 óta indult versenyeken, 2013-ig a Subaru Rally Team USA tagja volt, legjobb eredményét pedig utolsó évében érte el, amikor negyedik helyen végzett a Global Rallycross Championship atlantai viadalán.

A sportoló nem csak a pályán nyújtott teljesítményére figyelt oda: 2000-ben videójátékot adtak ki a nevével Dave Mirra Freestyle BMX néven, megjelent a Colin McRae: Dirt 2 című ralijátékban is, és saját kerékpáros céget alapított MirraCo. néven.

A rendőrség elkezdte a nyomozást Mirra halála ügyében - nem tisztázott, hogy az amerikai miért vetett véget önkezével az életének, annyi viszont kiderült, hogy a versenyző barátait látogatta meg a közelben. A negyven évet élt sportember két kislányát és feleségét hagyta hátra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: