DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

MotoGP: Pedrosa nyert, Lorenzo dobogón a Ducatival, Rossi csak a 10.!

Dani Pedrosa tökéletes versenyzést bemutatva nyerte meg a jubileumi 3000. futamot. Marquez lett a második, Lorenzo pedig első ducatis dobogóját szerezte Zarco előtt. Vinales hatodik, Rossi csak a tizedik lett, így előnye mindössze két pont csapattársával szemben.

A gyorsaságimotoros-vb történetének 3000. futamán az első sort Dani Pedrosa, Marc Marquez és Cal Crutchlow foglalhatta el. A három hondás jól elindult, de az első kanyarban Iannone megelőzte Cruthclowt, míg az újonc Zarco keményen bement Rossi mellé. A „Doktor” azonban nem hagyott sok időt a franciának, visszaelőzte, de a francia ismét elment mellette, ezt követően pedig a másik Yamahást, Vinalest is maga mögött hagyta, Cruthlow, majd Iannone is áldozatául esett és elindult Marc Marquez után.

Jorge Lorenzo is szépen zárkózott fel, Rossit, utána pedig Vinalest is megelőzte. Johann Zarco közepes gumikon mérgezett egérként lódult meg, elment Marquez mellett is. Miller és Bautista szálltak ki a küzdelmekből, az ausztrál még meg is lökte a spanyolt, illetve oda is rúgott egyet mérgében. Marquez visszaelőzte Zarcót, miközben Cruthlow, majd Pol Espargaro is elestek a 11-es kanyarban, egymástól függetlenül.



orenzo már a negyedik helyen haladt a Ducatival hét kör elteltével, de ő közepes keveréket választott a versenyre. Iannone szintén a 11-es kanyarban elvesztette uralmát a motorja felett és kiszállt a küzdelmekből. Zarcónak elkezdtek fogyni a gumijai, miközben Lorenzo gyorsult mögötte ugyanazon a keveréken és feljött a dobogó alsó fokára, megelőzve a franciát. Vinales félidőnél járva elment Rossi és Dovizioso mellett, így feljött az ötödik helyre.

Eközben Petrucci utolérte a világbajnoki éllovast és át is ugrotta honfitársát. Maverick Vinales hibázott, ezt pedig Dovizioso kihasználta és üldözőbe vette Zarcót, aki azonban még nem adta fel a pódium elérését. Pedrosa előnye egy másodpercre fogyatkozott Marquezzel szemben, két kör alatt azonban 1,3 másodperc lett a különbség a két repsolos között. Rossi látványosan szenvedett, már Folger is elment mellette, néhány kanyarral később Aleix Espargaro is kényelmesen megelőzte és már csak a tizedik helyen motorozott.

Két körrel a vége előtt Pedrosa ismételten feltornázta előnyét egy másodperc fölé, így Marquez szép lassan feladhatta reményét a futamgyőzelemre. Az állás nem változott a végére, Dani Pedrosa nyerte a jubileumi 3000. nagydíjat, Marc Marquez a második, Jorge Lorenzo pedig a harmadik lett. A rutinos repsolos a leintést követően elmondta: nagyon nehéz verseny volt, de igyekezett nyugodt maradni, s a számára nem ideális gumiválasztás ellenére is kontrollálni tudta a futamot. Marquez is elismerte: hiába akart támadni a végén, az elejétől kezdve érezte, hogy ilyen körülmények között Pedrosa a legjobb, míg Lorenzo győzelemként élte meg első ducatis dobogóját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: