DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Lorenzo újra befogta a kritikusok száját

Az Olasz Nagydíjat elképesztő utolsókörös csata után megnyerő spanyol szerint vasárnap bebizonyította, hogy képes úgy is diadalmaskodni, hogy nem lóg el a mezőnytől már a versenyek elején. A regnáló világbajnok beszélt a közönség reakciójáról és Valentino Rossi balszerencséjéről is.

Gyakran éri az a vád Jorge Lorenzót, hogy a győzelmeinek jelentős részét úgy szerzi, hogy az élről indulva már az első körökben ellép üldözőitől, így nem kell közvetlenül megküzdenie a riválisaival a sikereiért. Nos, Mugellóban egy egészen parádés utolsókörös harc után sikerült diadalmaskodnia Marc Marquez ellen, akit a célegyenesben legyorsulva mindössze 19 ezredmásodperccel utasított maga mögé. A címvédő szerint ezzel talán kissé elhallgattatja a kritikusokat:

„Azok, akik nem szeretnek, mindig találnak okot arra, hogy kritizáljanak, de rengeteg versenyt nyertem már hátrébbról indulva, vagy úgy, hogy elrontottam a rajtot és csak az utolsó körben győztem” – idézi Lorenzo szavait a crash.net szakportál. „Ezt megcsináltam a 125-ösök és a 250-esek között, valamint az első MotoGP-s éveimben is, amikor még nem rajtoltam jól. De természetesen, ha jól rajtolsz és erős első egy-két körre vagy képes, miért ne használnád ki ezt az erősségedet? Most úgy tudtam nyerni, hogy nem az enyém volt a legjobb tempó, és nem a pole-ból indultam, szóval ez egy újabb ok arra, hogy elhallgassanak kicsit a kritikusok, akik nem emlékeznek a múltra vagy a statisztikákra.”

orig_64d97bc2203314fcb2c6ea68f39f606c



Lorenzo egyik legszorosabb sikere volt a mostani, ám mégsem ezt tartja kedvenc utolsókörös csatájának: elmondása szerint a 2003-as Brazil Nagydíjon aratott győzelme – amely első volt világbajnoki karrierje során – fontos helyet foglal el a szívében, ám mind közül a legszívesebben a 2013-as silverstone-i viadalra emlékszik vissza, ahol szintén Marquezt kellett lenyomnia a befutónál.

Más kérdés, hogy hiába volt élete egyik legnagyobb győzelme az olaszországi, a nézőtérről így is jórészt fütyülést kapott a lelátók nagy részét elfoglaló Rossi-drukkerek miatt. Lorenzo ugyanakkor nem foglalkozik velük: „Nem érdekelnek az emberek reakciói: van ez a teóriájuk Rossitól a tavalyi év végéről, amit be is vettek, és ezért ellenségnek látnak minket. Minden évben hasonló fogadtatásban van részem, de rendre koncentrált tudok maradni és remek versenyeket teljesítek itt.”

Vajon jövőre változik-e a helyzet azzal, hogy immár a Ducati, azaz egy olasz csapat színeiben fog versenyezni? „Hallom, hogy a Ducati-rajongók nagyon örülnek, hogy aláírtam, szóval érzem a támogatásukat, de úgy gondolom, a pálya nagy része jövőre is sárgába fog borulni, ezért hasonló bánásmódra számítok, de meglátjuk” – vélekedett a regnáló világbajnok.

orig_b39db652408350fd01694fe89764b5ca

Végezetül Lorenzo elismerte, hogy csapattársának óriási balszerencséje volt a motorhibával, amely nélkül az elsőségért harcolhatott volna hazai futamán: „Nyilvánvaló, hogy nagy szerencsém volt, hogy a bemelegítésen ment tönkre alattam a motor és nem a futamon, míg Rossi rendkívül peches volt, hiszen nála fordítva történt. Furcsa helyzet, hiszen néhány órán belül két motor is meghibásodott, és még nem tudjuk az okokat. Természetesen a Yamaha kivizsgálja a történteket, és megnézzük, hogyan tudjuk megoldani a problémákat.”

„Úgy vélem, igen erős volt Rossi tempója: mondták, hogy a tévében úgy tűnt, elég könnyedén velem tudott maradni, szóval talán harcban lehetett volna a győzelemért, így különösen balszerencsés, ami történt” – fogalmazott a spanyol, hozzátéve, hogy szerencsésnek mondhatja magát, hogy Marquezzel szemben is előnnyel rendelkezik, Rossi pedig komoly lemaradást szedett össze a műszaki hibának köszönhetően.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: