DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Méhes meglátása: Ez már a jövő év

Most már igazából 2014-ről szól minden - Vettel vb-sikere után már szinte csak plusz-feladat a hátralévő két nagydíj.

Persze, ettől még lehet egy-egy jó futam Austinban és a végén Sao Pauloban - főleg, ha az utóbbi helyszínen esik az eső. Ám igazából tétje már nincs, mert bár nagy a harc a konstruktőri kupa 2. helyéért, ki fog rá emlékezni akár csak egy év múlva is, hogy ki lett az ezüstérmes? Csakis a visszaosztandó pénz miatt számít az istállóknak.



Így aztán előtérbe kerültek a jövőre vonatkozó hírek. Jutott belőle jócskán az Abu Dzabi óta eltelt pár napban. Kimi Räikkönen a jelek szerint mégsem tudott megegyezni Gerard Lopezzel, és inkább a hátműtét menekülő útvonalát választotta, hogy eléggé átlátszó módon és közepesen elegánsan távozzon a Lotustól, amit a Lotus egyébként csak magának köszönhet. De akkor is marad egy rossz szájíz még az egyszeri F1-drukkerban is.

Aztán: FelipeMassa könnyek között vett búcsút Mugelloban a Ferrari-családtól, és másnap bejelentették, hogy csatlakozik a Williamshez. Piquet, Senna, Barrichello voltak a brazil elődei - ki vb-t nyert, ki meghalt, ki meg csak szenvedett. Hogy Massára milyen sors vár, az csak a jövő évi modellen múlik, de feltételezem, hogy az új környezetben, gyakorlatilag No.1.-pilótaként jöhet még számára egy másodvirágzás. Nigel Mansell is 32 éves volt, amikor 1985-ben a Lotust ott hagyva Frank Williamshez csatlakozott, és milyen legenda lett belőle. Persze, ezt csak biztatásul mondom, mert a Williams idei produkciója csak annyiban adhat okot optimizmusra, hogy ennél csak jobb jöhet"

Mint ahogy a McLarennél is hasonló a helyzet. A jubileumi évük katasztrofálisra sikeredett, és a jelek szerint ennek Sergio Pérez issza meg a levét. Nem elég, hogy a mexikói még csak a közelébe sem tudott kerülni a 2012-ben, egy Sauberrel elért dobogós helyezéseinek, a jelek szerint kiteszik az év végén a szűrét, mert Martin Withmarshék most már Kevin Magnussenben látják a rózsaszín jövőt. Nem vagyok biztos benne, hogy jó dolog-e ez a kapkodás, elvégre Pérez márt letett valamit az asztalra, ahogy a tavalyi Malajziai Nagydíjon Alonsot megkergette, az majdnem tökéletes volt - viszont tényleg lehet, hogy Magnussen még nála is jobb. Ezt is csak az idő fogja eldönteni.

És sokat sejtető, hogy Nico Hülkenberg nem kért Kimi alig kihűlt helyéből a Lotusnál. Ez két dolgot jelenthet: egyrészt feljavult annyira a Sauber, hogy adott esetben előrébb lehet végezni vele, mint egy számára ismeretlen Lotusszal; másrészt, egyre valószínűbb, hogy 2014-ben sem megy a britekhez, hanem marad a svájciaknál. Fizetni egyik sem fizet, Hinwillben meg már megszokott és szeretik"

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: