DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Méhes meglátása: Pirelli-bajnokság

Az olasz gumiszállító, miután gyakorlatilag mindenkit magára haragított már, nagy kegyesen hajlandó módosítani a keverékein, sőt, ajándékba ad egy plusz szettet.

Valaha a FIA, még Max Mosley regnálása alatt, ezért találta ki, hogy csupán egyetlen gumiszállító legyen, mert a Michelin-Bridgestone idején széttesztelték magukat a csapatok, eszméletlen pénzek mentek el a fejlesztésekre - ezt akarták megszűntetni. Jó, de manapság a teszt mint olyan nem létező fogalom, úgyhogy semmi akadálya, vagy mondjuk úgy, anyagi romlásba döntő veszélye nem lenne, ha több gumicéget engednének a F1 közelébe.

Ami azért lenne jó szerény meglátásom szerint, mert a Pirelli diktátori vonásokat mutató uralma már-már agyonvágja a versenyt. Lehet azt hajtogatni, hogy mindenki ugyanolyan feltételekkel néz szembe, tessék ebből kihozni a maximumot, de azért ez nem teljesen így van.

A gumik viselkedése, jobban mondva kiismerhetetlensége oly mértékben nyomta rá a bélyegét az idei eddigi négy futamra, hogy gyakorlatilag semmi másról nem szól a bajnokság, mint a gumikról.



És ezt túlzásnak érzem.

A kerékcsere önmagában hihetetlen rizikófaktor a csapatoknak - sikerül-e, beragad-e az anya, működik-e légpisztoly, ott van-e megfelelő gumi, elgázolja-e a pilóta a szerelőket, más csapatnál parkol-e le a versenyző, és így tovább.

Most ez fokozódott azzal, hogy igazából egy dolgot nem tudnak: a négy gumi, amit felraknak az autóra, mire lesz képes. Működik-e, úgy működik-e, mint pénteken vagy szombaton, tapad-e, mennyire fog kopni, ha szabad útja van a pilótának és száguldhat, mennyire fog kopni, ha beragad valaki mögé, mennyire fog kopni, ha forgalomba kerül és emiatt sokat kell előzgetnie, vagy nagyon kell védekeznie"

A Pirelli nagy mellénnyel volt eleddig, mondván, tőlük azt kérte a FIA, tegyék kiszámíthatatlanná a versenyt. De miután a lágy gumijuk adott pályákon 4-5-6 kört bírt csak, és a többi keverék is valóban kiszámíthatatlanul viselkedett, megadták magukat a kritikák pörölycsapása alatt: Barcelonára új gumival rukkolnak elő. Lauda szerint ez jó hír, de hogy igazi megoldást hoz-e, kiderül a hétvégén.

Mert a bajnokságot vezető Vettel mondta, nem én: - Jelenleg a F1-nek nem sok köze van a versenyzéshez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: