DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Méhes meglátása: A mi Buttonunk

Az évek során mintha valamiféle különös kötődés alakult volna ki Jenson Button és Magyarország között. Hadd higgyük, nem csak a pr az egész.

A sztori nyilván azzal vette kezdetét, hogy a 2000 óta a Forma-1-ben ügyeskedő Buttonra lassacskán az örök ígéret címkéjét ragasztották, de 2006-ban, nem kevés szerencsével ugyan, de végre megszerezte első futamgyőzelmét - a Hungaroringen. Minden pilótának beleég a lelkébe az első siker pillanata és helyszíne is. Aztán, milyen csodás tud lenni a véletlen, 2011-ben, az immár 200. nagydíját is nálunk futotta az akkorra már világbajnok brit - és megint nyerni tudott. Kell ennél tökéletesebb forgatókönyv?



Az utóbbi pár évad alatt, érdekes módon, inkább mclarenes teljesítményének, mint a Brawn-Mercivel szerzett bajnoki címének köszönhetően, különös rangot vívott ki magának a mezőnyben. Okos, az autót dédelgető vezetési stílusa, taktikus győzelmei révén egyesek már Alain Prosttal kezdték egy szinten emlegetni. Tudvalevő, hogy Prost a "Professzor" titulust érdemelte ki annak idején, igaz, ő végül 4 vb-címmel a tarsolyában vonult vissza.

Buttonnak egyelőre nincs ilyen megtisztelő beceneve, de 2013-ra, a mezőny - a versenyek számát tekintve - doyenje, és maximális respektet élvez. Mindenki tudja, nem olyan szélvészgyors, mint Hamilton, és tán nem olyan elszántan konok, mint Alonso.

De ő Jenson Button - és ez egy külö kategória lett mostanra.

Ezt használja is rendesen a McLaren főszponzora, a Vodafone, aminek eredményeképpen a nagydíjakat nem számolva, Button hazajáró vendég lett Magyarországon. És biztos, hogy szerepe van Button két hungaroringi győzelmének abban, hogy a csapat egyszer sem Hamiltont hozta el hozzánk, vagy idén, Sergio Pérezt.

Button itt volt 2011-ben a Margitszigeten a vizilabda-válogatott edzésén, és bár azt volt tervbe véve, hogy együtt edz Kemény Dénes legényeivel, megfázásra hivatkozva a vízbe szállást végül lemondta. Helyette jött tavaly május 1-én a Belvárosi Nagydíjra, amikor több tízezer ember előtt futtatta meg a McLarenjét az Andrássy úton. És mit ád ég, egy év sem telt el, most hétfőn megint itt járt, hogy kipróbáljon egy 1500-ös Ladát... És szemmel láthatólag Buttonnak nem terhesek ezek a fellépések, noha épp a 200. versenye előtt, a McLaren-motorhome-ban mondta azt viccesen, azt kéri ajándékba a kedves szponzoroktól, hogy kevesebb pr-munkát sózzanak a nyakába. Viszont amit elvállal, azt igyekszik jó kedvvel csinálni - ez is roppant szimpatikus benne.

Szóval, mostanra hozzászokhattunk Button felbukkanásaihoz, és ez jó. Bár, jegyzem meg kicsit telhetetlenül, nem ártana némi változtasság.

Én nem bánnék lassacskán egy Vettel-, Alonso- vagy Räikkönen-bulinapot sem!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: