DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Itt az új Citroen C4 Cactus

Csütörtökön a Citroen Magyarország egy tesztvezetéssel egybekötött hivatalos sajtótájékoztató keretében leplezte le az új C4 Cactust, amellyel a francia gyártó új fejezetet kíván nyitni saját történelmében és szakítani szeretne az alsó középkategóriás kompakt modelleknél megszokott koncepciókkal.

"Még több dizájn, még több kényelem, még több hasznos technológia, még több takarékos megoldás" - ez az a négy alappillér, amely a gyár szerint meghatározza az új Cactus modellek karakterét. Az újdonság megalkotásakor a lényegre koncentrált, és elhagyott minden nagyzoló, önmagáért való túlkapást. A dizájn itt mindig praktikummal és gazdaságossággal társul. Egy a modern kor igényeinek megfelelő, ugyanakkor takarékos megoldásokkal élő, sokak számára elérhető árú autót alkottak.

 

Tervezői karakteres, egyedi külsővel ruházták fel a Cactust. A világújdonságnak számító, a franciák által szabadalmaztatott Airbump technológia egyből beazonosíthatóvá teszi a modellt. A dizájn ebben az esetben is nagyfokú praktikummal társul. A rugalmas poliuretán bevonat alatt levő levegőkapszulák csökkentik az ütközések erejét, és védik az autót a kisebb karcolásoktól. Ez, valamint a tolatókamera és a parkolást könnyítő rendszerek, továbbá a Cactus kompakt, a C4-essel megegyező méretei, ideális városi autóvá teszik a most bemutatott modellt.

 


 



Nagyon lényeges változás, hogy az új Cactus 200 kg-mal könnyebb a C4-esnél, ami a legújabb generációs, kisebb hengerűrtartalmú motorok használatát és ezáltal kedvezőbb fogyasztási mutatók elérését is lehetővé tette. A BlueHDi 100 dízelváltozat 100 km-en 3,1 litert fogyaszt a gyár kommunikációja szerint, de a PureTech benzinmotorok is kiváló fogyasztási adatokat mutatnak, és a modellek károsanyag-kibocsátása már most teljesíti az Euro 6 uniós normát.

 

A belső tér kialakítása egyszerre gazdaságos és egyszerű, ugyanakkor igényes és stílusos. Az egész utastér forma- és anyagvilága az utazás témaköre köré épül, és igazi vakációhangulatot áraszt. Az ajtókilincsek bőrbehúzói például egyértelműen az utazóbőröndök fogantyújára emlékeztetnek. A világ legpraktikusabb guruló bőröndjében ülünk, amelybe az egész család kényelmesen belefér.  

 


 

Az első ülések olyan benyomást keltenek, mintha otthon a kedvenc kanapénkon ülnénk együtt a kedvesünkkel, miközben hátul a gyerekek kényelmesen elférnek. A 358 literes csomagtér elegendő rakodóteret kínál egy egész család csomagjainak, az opcióként választható panoráma üvegtető pedig nagyfokú hő és UV-védelmének köszönhetően csak a fényt engedi be az utastérbe, a nem kívánt káros hatásokat kívül tartja. A Magic Wash rendszernek köszönhetően csak annyi ablaktörlő folyadékot kell elhasználnunk, amennyi feltétlenül szükséges (az ablaktörlő pálcák spriccelik a folyadékot a szélvédőre), míg a 7 colos érintőképernyős, 7 érintő gombos, teljesen digitális vezérlőfelület abszolút felhasználóbarát, és néhány másodperc alatt megtalálható benne minden lényeges funkció, nem kell hozzá műszaki zseninek lenni.

 

Az egész autó egy nagyon letisztult, sallangmentes összbenyomást kelt, az új Cactus egyszerűen jó. A modell alapára 4 190 000 Ft, míg a legdrágább BlueHDi 100 modell 6 210 000 Ft. Jó fogyasztásának köszönhetően viszont idővel megtérül az ára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: