DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az Audi az F1 helyett az IndyCar-t választaná

A hírek szerint Európa legnagyobb autógyárának, a Volkswagennek a zászlóshajója az Audi a Formula-1 helyett az amerikai IndyCar sorozatot vette célba.


Az FIA a 2014-ben életbelépő új motorszabállyal szeretné vonzóbbá tenni az autógyárak számára a Formula-1-et, a pletykák szerint az 1.6 literes, közvetlen benzinbefecskendezéses turbómotorok bevezetésével az elsősorban a downsizing technológiában élenjáró Volkswagent szerették volna megnyerni. A tervekben új, kis lökettérfogatú, környezetbarát motorok szerepelnek. A terv nem jött be ezidáig, ugyanis a Mercedes, a Ferrari és a Renault mellett egyetlen egy új gyártó sem jelentette be, hogy hajlandó lenne a termikus energiavisszanyerő rendszerekkel felszerelt 1.6 literes F1-es turbómotorok 100 millió eurós, vagy azt meghaladó költségeit felvállalva 2014-ben beszállni a Formula-1-be. Sőt a VW és az Audi inkább Amerikában terjeszkedne, ahol az Audi a 2015-ben induló amerikai DTM bajnokság mellett az új United SportsCar Racing bajnokságot (Grand-Am), vagy a 2014-es F1-es motorokhoz képest faék egyszerűségű 2.2-es V6-os turbókat használó IndyCar-t veheti célba.

"Egy újabb lehetőség lehet az IndyCar, amiről azt gondoljuk, hogy még mindig nagyon népszerű" - nyilatkozta az Audi igazgatótanácsának a tagja, a technikai fejlesztésekért felelős Wolfgang Durheimer. "Az Indy500 egy kivételes verseny. De ez minden, amit most mondani tudok."

Az IndyCar-ban jelenleg a Chevrolet és a Honda szállít erőforrásokat, az Audi érkezése pedig nagy lökést adhatna a 90-es években nagyon népszerű amerikai sorozatnak. Az amerikai CART bajnokságban legutóbb európai gyártóként a Mercedes szállított erőforrásokat 1994 és 2000 között, ahol 1994-ben a Penske istálló és Al Unser Jr. révén bajnoki címet szereztek és megnyerték az Indianapolisi 500-as versenyt is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: