DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Raikkönen nyerte az Ausztrál Nagydíjat

A Lotus csapat világbajnoka, Kimi Raikkönen a hetedik helyről rajtolva nagyszerű versenyzéssel nyerte a 2013-as Ausztrál Nagydíjat Melbournben, a második helyen Fernando Alonso végzett a Ferrarival, a harmadik helyen a pole pozícióból induló Sebastian Vettel zárta a futamot.

Minden jóslat arra, hogy a Red Bull lesz a meghatározó erő tévesnek bizonyult, mivel Sebastian Vettel a harmadik lett a Lotus és a Ferrari mögött.



A világbajnok pilóta csapattársa, Mark Webber egy rossz rajt után csak a hatodik lett Felipe Massa és Lewis Hamilton mögött, míg a sokáig élen álló Adrian Sutil a hetedik lett.

Webber már a rajtnál kicsúszott az első ötből és Vettel sem tudott elhúzni a gyors rajtot vevő Massa és Alonso elől, akik az első körben megelőzték Hamilton.



Raikkönen ezt követően megelőzte a Mercedes, majd felzárkózott a Vettel, Massa, Alonso trióra.

Az élen állók nagyon korán lecserélték szuperlágy abroncsokat.



A második etapban az első négyes sorrendje változatlan maradt, de kemény harcot vívtak azokkal, akik hosszabb első etapot teljesítettek, így Sutil is aki a közepes keveréken indult és a 15. körben az első helyre került.

Vettel, a Ferrarik és Raikkönen hamarosan a Force India mögé zárkóztak fel. Ugyan a német pilótát nem tudták megelőzni és Sutil első kerékcseréjét hasonló időben teljesítette, mint Vettel, Massa és Alonso a másodikat.

Alonso egy körrel korábban állt ki, mint Sutil és Vettel, sikerült mindkét pilótát így átugrania.



Sutil a kerékcseréket követően Vettel előtt maradt, de egy körrel később a hármas kanyarnál már a Red Bull pilótája volt előrébb. Vettel nem tudott azonban Alonsóra nyomást helyezni, a Ferrarinak viszont azokkal a pilótákkal kellett küzdenie, akik más stratégián voltak - így Hamiltonnal, akivel a spanyol pilóta látványos harcot vívott, majd megelőzte a brit pilótát.

Raikkönen stratégiája is kialakult már. A 34. körig maradt a pályán, sokkal tovább, mint a többi élen álló, ekkor kiderült, a Lotus két kerékcserét tervez.

A finn pilóta kényelmes előnyben volt Alonsóval és Vettellel szemben, amikor harmadik kerékcseréjüket is teljesítették és habár a Ferrari először próbált Raikkönen után eredni, Alonso abroncsai elkezdtek szemcsésedni és feladták az első hely megszerzését.

Raikkönen 12 másodperces előnnyel nyert, Alonso tíz másodperccel ért célba Vettel előtt. Massa a negyedik lett, miután nagyon erős volt a verseny első felében.



Hamilton az ötödik helyen zárt. A brit pilótának nem sikerült két kiállásos stratégiával teljesítenie a versenyt és harmadszor is kerékcserét kellett végrehajtania. Webber csendesen felkapaszkodott a hatodik helyre, Hamilton mögé, csapattársa, Nico Rosberg elektronikai probléma miatt kiállni kényszerült.

Sutil az élen állókkal haladt addig, míg 12 körrel a leintés előtt a szuperlágy abroncsokat meg nem kapta. Az abroncsok nem úgy teljesítettek,a hogy várta és a német pilóta a hetedik helyre csúszott vissza, csapattársa, Paul di Resta előtt végzett.

Jenson Button a kilencedik lett a McLarennel, míg Romain Grosjean egészítette ki a pontszerzőket, mögötte Sergio Perez és Jean-Eric Vergne végzett.

Nico Hülkenberg az üzemanyag-rendszer problémája miatt nem tudott elindulni a versenyen. Pastor Maldonado az egyes kanyarnál csúszott ki, Daniel Ricciardo pedig feladta a versenyt.

A mezőny végén szereplő Marussia és Caterham pilótái közül Jules Bianchi szerezte meg a legjobb pozíciót, a 15. helyen ért célba.

A 2013-as világbajnokság március 24-én a Maláj Nagydíjjal folytatódik.

Ausztrál Nagydíj végeredménye:

Hely Versenyző Csapat Idő/Különbség
1 Kimi Räikkönen Lotus 1h30:03.225
2 Fernando Alonso Ferrari +    12.451
3 Sebastian Vettel Red Bull +    22.346
4 Felipe Massa Ferrari +    33.577
5 Lewis Hamilton Mercedes +    45.561
6 Mark Webber Red Bull +    46.800
7 Adrian Sutil Force India + 1:05.068
8 Paul di Resta Force India + 1:08.449
9 Jenson Button McLaren + 1:21.630
10 Romain Grosjean Lotus + 1:22.759
11 Sergio Perez McLaren + 1:23.367
12 Jean-Éric Vergne Toro Rosso + 1:23.857
13 Esteban Gutiérrez Sauber +     1 kör
14 Valtteri Bottas Williams +     1 kör
15 Jules Bianchi Marussia +     2 kör
16 Charles Pic Caterham +     2 kör
17 Max Chilton Marussia +     2 kör
18 Giedo van der Garde Caterham +     2 kör

Nem értek célba:

Daniel Ricciardo Toro Rosso 40 kör
Nico Rosberg Mercedes 26 kör
Pastor Maldonado Williams 24 kör
Nico Hülkenberg Sauber 0 kör

Ausztrál Nagydíj KÉPGALÉRIA

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: