DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Motor

Exkluzív: Franciaország nyerte a motokrossz-olimpiát

Pazar versenyeket, nagy eséseket és a nyolcszoros világbajnok Antonio Cairoli drámáját hozta a 68. Nemzetek Motokrossza vasárnapi fináléja, melynek végén a Gautier Paulin által vezetett francia csapat ünnepelhetett a dobogó tetején.

A tegnapi kvalifikációs futamok alapján a franciák és a belgák várhatták a legjobb esélyekkel a 68. Nemzetek Motokrossza vasárnapi döntőit, de az amerikai csapat és az Antonio Cairoli által vezetett olasz hármas is (legalább) dobogós szereplésben reménykedhetett. A reggeli bemelegítést és a délelőtti B-finálét követően kora délután rendezték a három A-döntőt, melyek összesített eredményéből kialakult a végeredmény. Minden futamban a húsz döntőbe jutott nemzet két-két versenyzője indult, az elsőben az MXGP és az MX2, a másodikban az MX2 és az Open, a harmadikban pedig az Open és az MXGP résztvevői álltak rajthoz.



 



 

Az első versenyt némi meglepetésre az orosz Tonkov kezdte a legjobban, ám az ötödik körben a francia Gautier Paulin átvette a vezetést, és fokozatosan növelte előnyét egészen a célig. Igazi harc csak a második helyért zajlott Tonkov, a német Nagl és az amerikai Dungey közt. Ebből végül utóbbi került ki győztesként, s az USA párosa összesítésben is a második helyen zárta a versenyt 13 ponttal a 10 pontos franciák mögött, míg a belgák azonnal lépéshátrányba kerültek, hiszen az 4. és a 15. hellyel összesen 19 pontot szereztek - a versenyeken a két-két motoros helyezésszámát összeadják, majd a három futamon szerzett összesen hat pontszám összegéből a legmagasabbat (azaz a legrosszabbat) levonják, s értelemszerűen a legkisebb pontszámot szerző csapat lesz a győztes.



 

Az olaszok számára rögtön az első verseny után biztossá vált, hogy melyik eredményt törlik majd: a motokrossz élő legendája, a nyolcszoros világbajnok Antonio Cairoli ugyanis az utolsó helyen zárta a futamot. A taktikai megfontolásból a legkisebb, MX2-es kategóriában induló Cairoli már a negyedik helyen állt az övénél jóval erősebb MXGP-gépekkel küzdve, s a dobogóért támadta Naglt, amikor hibázott, és elesett. Bár vissza tudott szállni motorjára, a versenye véget ért, sőt a bukás a második futamot is tönkretette Cairoli, s ezzel együtt az egész olasz csapat számára.



 

A második futamon a végeredmény igen hamar kialakult, az első négy helyezett sorrendje már az 5. kör végén ugyanaz volt, mint az utolsó, 18. forduló után. Az első helyet a belga Kevin Strijbos szerezte meg, életben tartva ezzel csapata esélyeit a győzelemre, de a franciák is jól szerepeltek, egy második és egy kilencedik helyet hoztak, azaz tovább növelték összetettbeli előnyüket. A dobogóra esélyes csapatok közé léptek a britek Dean Wilson és Tommy Searle remeklésének köszönhetően, akik a harmadik és a negyedik helyen futottak be, így utóbbi lett a legjobb MX2-es versenyző, s ők zárták a legalacsonyabb pontszámmal a második futamot.



 



 

Minthogy a harmadik verseny előtt a franciák toronymagasan vezették a ponttáblázatot, úgy állhattak oda a rajthoz, hogy ha nem hibáznak nagyot, nem lehet elvenni tőlük az összetett győzelmet. Gautier Paulin és Steven Frossard semmit nem bíztak a véletlenre: az idén sérülése miatt sokat kihagyó Paulin második versenyét is megnyerte, míg csapattársa, Frossard negyedik lett a fantasztikusan előretörő amerikai Eli Tomac mögött, így a franciák fölényesen nyerték meg a 2014-es Nemzetek Motokrosszát.



 

Az összetett ezüstérmet Jeremy van Horebeek második helye biztosította be a belga csapat számára, míg a címvédők mögötti harmadik helyet az amerikaiak egy orrhosszal szerezték meg a britek előtt. Ez a négy csapat kiemelkedett a mezőnyből, az USA és Nagy-Britannia 33-33 ponttal zárt, míg az ötödik helyezett németek már 72 pontot gyűjtöttek, amivel szoros versenyben előzték meg az olaszokat (73), a svájciakat (74), az oroszokat (75) és az észteket (77).



 



 

A Monster különítményének egyik legnagyobb sztárja, az ausztrál Chad Reed napja nagyon rosszul végződött, hiszen az első versenyt a 14. helyen záró sztárversenyző a zárófutam rajtjánál hatalmasat bukott, és csak az orvosok megérkezése után tudta elhagyni a pályát - szerencsére saját lábán. Néhány száz méterrel később a másik ausztrál, Matt Moss is elesett, így Ausztrália kellemetlen meglepetésre csak a 14. lett a nemzetek versenyében. A házigazda lettek őket kettővel megelőzve a 12. helyen zárták a kegumsi MXoN-t.



 

Chad Reed lába égnek áll - nagyot bukott az ausztrál



 

A magyar csapat a délelőtti B-döntőben állhatott rajthoz, sajnos csak két versenyzővel, Déczi Balázs ugyanis tegnapi hátsérülése miatt nem tudta vállalni a szereplést. Németh Kornél rossz rajthelyet kapott, de hatalmasat küzdött, s a 37 indulóból a 10. helyen zárta a versenyt, míg a tegnapi teleszkópproblémák miatt nem száz százalékos motorral versenyző Hugyecz Erik 18. lett. A magyar csapat a B-döntőt a hetedik helyen zárta, így összességében a tavalyi szerepléshez képest két helyet javítva a 26. pozícióban végeztek a Nemzetek Motokrosszán.



 

A magyarok szerepléséről hamarosan részletesen is beszámolunk, s az összeállításból az is kiderül majd, hogy értékelik a lettországi hétvégét a versenyzők.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: