DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Vettel: Az F1-nek tanulnia kell Bianchi balesetéből

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel úgy véli, nem lehetett számítani egy olyan baleset bekövetkezésére, mint Jules Bianchié, de a sportágnak ettől függetlenül tanulnia kell a történetekből.

Jules Bianchi súlyos balesetével kapcsolatban többek közt a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is megszólalt. A Red Bulltól távozóban lévő versenyző az 1976-os Japán Nagydíjjal hasonlította össze a történteket, ahol szintén megpróbáltak módosítani a kezdési időponton, akárcsak a mostani hétvégén - mindkét esetben sikertelenül. A közelgő rossz időjárás miatt az FIA kétszer is megpróbálta előrébb hozni a verseny rajtját, ám ezt a helyi rendezők elutasították.



 

1976-ban a mezőny megúszta gond nélkül az esőáztatta Japán Nagydíjat, most viszont ez nem sikerült... Jules Bianchi (amennyire e sorok írásakor tudni lehet) élet és halál közt lebeg egy közeli kórházban, miután a vizes aszfalton elvesztette uralmát autója felett, és egy a pálya melletti traktornak csapódott, mely Adrian Sutil összetört autóját akarta biztonságos helyre vinni. Suzukában ráadásul nem először történik ilyen baleset, az 1994-es futamon Martin Brundle egy beavatkozó sportbírót ütött el a hatalmas esőben - a szerencsétlenül járt marsall szerencsére csak lábtörést szenvedett.



 



 

Vettel nem hibáztatja a versenyirányítást a történtekért: "Megpróbálni megváltoztatni a rajt időpontját... 1976-ban sem sikerült, és ma sem sikerül. Nagy a nyomás a TV és a média részéről, ami ezt nem teszi lehetővé. A versenyirányítás a lehetőségekhez képest megtette, amit tudott" - mondta a négyszeres bajnok, majd így folytatta:



 

"Lehetetlen előre megmondani, hogy ilyen baleset megtörténhet. De megtörtént, és most tanulnunk kell belőle, hogy ne ismétlődhessen meg ilyesmi. De most még nem ez a fontos, most mindannyian Jules-ra gondolunk" - nyilatkozta Vettel, aki hangsúlyozta, hogy intermediate abroncsokon nagyon nehéz volt a 7-es kanyar teljesítése a verseny utolsó szakaszában, amikor Sutil és Bianchi balesete történt:



 



 

"Az a pálya egyik legtrükkösebb szakasza, különösen ilyen körülmények közt. Sok a víz, az autó ideges, és nagyon-nagyon könnyű hibázni. A körülmények nagyon trükkösek voltak... Persze nem igazán fontos most ez, hogy a versenyzésről beszéljünk, mindenesetre nagyon nehéz, amikor a használt abroncsok felszedik a vizet..." - mondta Vettel, majd hozzátette:



 

"Az alapján, amit tudunk, az vezetett a balesethez, hogy nagyon rosszkor, nagyon rossz helyen veszítette el uralmát az autó felett. Gondolatban vele vagyunk, reméljük, hogy nagyon-nagyon hamar jó híreket kapunk róla."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: