DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hány lóerőt vezettek az F1-esek 17 évesen?

A Japán Nagydíjon Max Verstappen az első edzés erejéig a Toro Rosso autójába ül, ezzel ő lesz minden idők legfiatalabbja, aki Formula-1-es versenyhétvégén vezet. Ennek apropóján tette fel a jelen levőknek nagydíj sajtótájékoztatóján egy újságíró a kérdést: ők milyen erős autót vezettek 17 éves korukig?

Sebastian Vettel, Jenson Button, Kamui Kobayashi, Romain Grosjean, Nico Hülkenberg és Jules Bianchi kaptak meghívást a suzukai sajtótájékoztatóra. Amint a menetrendszerű rész lement, a megjelenő újságírók kérdezhették a résztvevőket. A BBC Sport munkatársa, Ben Edwards nem a megszokott témák iránt érdeklődött. Egy korábbi kérdezőhöz kapcsolódva - aki Sebastian Vettelt faggatta, nem félti-e rekordjait - arra keresett választ, mi volt a legerősebb autó, amit a Formula-1-esek 17 éves korukig vezettek.

 

A kiindulópont: a Toro Rosso STR9 V6-os Renault turbómotorja 600 lóerőre képes, ehhez még 160-at tudnak hozzáadni az energia-visszanyerő rendszerek.

 



"Gondolkodom rajta. Már elég régen volt" - felelt az először megszólított, a 34 éves Jenson Button. "17 évesen még mindig gokartokkal versenyeztem, akkoriban a Formula Super A-ban, ahogy még annak idején hívták. De korábban, 14 éves koromban három Formula Ford autót vezettem, ami úgy 30 lóerő." Ennek ellenére Button három évvel később már az F1-ben volt, a Williams-BMW 800 lóerős V10-esével.

 

A hazai versenyző, Kamui Kobayashi következett: "Azt hiszem, Formula Renault-ban versenyeztem. A lóerőre nem emlékszem." A nagyságrend behatárolásában segítségére sietett Jules Bianchi: "Én is gokartoztam, és emlékeim szerint teszteltem egy Formula Renault-t, ami úgy 180 lóerő" - mondta a francia versenyző.

 

Nico Hülkenberg is gokartozással foglalkozott annak idején, Romain Grosjean azonban nem versenykategória szempontjából közelítette meg a kérdést. "Ha lóerőben nézzük, azt hiszem, édesanyám Subaruja volt. Versenypályán mentem vele, rekordot próbáltam dönteni" - magyarázta a Lotus pilótája.

 

Sebastian Vettel számos csúcsot felállított már, jelenleg is ő a Formula-1 legfiatalabb pole-pozíciósa, futamgyőztese, világbajnoka - mindent korábban kezdett, mint társai. "Azt hiszem 17 voltam, amikor részt vettem egy ChampCar-teszten Amerikában. Ami úgy nagyjából 750 lóerő" - mondta mosolyogva a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: