DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A McLaren pilótái nagy örömmel versenyeznek Monzában

Az Autodromo Nazional di Monza, olasz versenyzői körökben csak La Pista Magica-ként ismert, a következő állomás a Formula-1-es naptárban. Ez a leggyorsabb Formula-1-es pálya és az olasz szenvedélyes rajongók a versenyen különleges hangulatot teremtenek, ezzel a versennyel zárul a 2014-es szezon európai évada.

Monza adott otthont a legtöbb alkalommal Formula-1-es versenynek. Az idei lesz a 64. Olasz Nagydíj, melyet a pályán rendeznek; csak egyszer, 1980-ban nem futottak Formula-1-es versenyt ezen a helyszínen.

A pálya 1922-es megépítése óta több vonalvezetést használtak, így része volt korábban egy döntött rész is, amelyet a Race of Two Worlds 1957-es és 1958-as versenyein használtak, valamint négy világbajnoki futamon 1955-ben, 1956-ban, 1960-ban és 1961-ben. A legutolsó valódi, "szélárnyékos" versenyt 1971-ben rendezték, amikor a pályán sikánokat nem kellett teljesíteniük a pilótáknak. Ezeket a sikánokat az 1972-es futam előtt építették be. A mai, 3.6 mérföld hosszúságú vonalvezetés 2000 óta változatlan.

Az átlagsebesség 150 mérföld/óra feletti, a csapatoknak az alacsony leszorítóerejű csomagjukat kell finomítani a versenyhétvégére. Azonban fontos a féktávokon a stabilitás megtartása, mert a kör során hét komoly féktáv található és két alkalommal az autóknak két másodperc alatt 200 mérföld/órás sebességről 50 mérföld/órára kell lassítaniuk.

A kör során két DRS zóna előnyét élvezhetik a pilóták; az első a célegyenesben lesz, a másik a nyolcas kanyar előtt, az Ascari sikánál. Azonban a korábbi tapasztalatok alapján előzni így is nehéz lesz, mert a pole pozíció statisztikailag itt sokkal fontosabb, mint Monacóban. Az elmúlt 14 évben 11 alkalommal az első rajtkockából induló pilóta nyerte meg a versenyt, míg ugyanezen időszak során Monacóban csak kilenc ilyen győzelem született.

Miután nagy hangsúly kerül a fékezésre és a kigyorsításra, a Pirelli a két legkeményebb gumikeverékét - a közepest és a keményet - szállítja erre a versenyre. Ha hozzávesszük a boxutcában elveszíthető sok időt, a gumik tartóssága arra bíztatja a pilótákat, hogy a versenyen csak egy kerékcserét hajtsanak végre.

A McLaren irigylésre méltó rekordot tart az Olasz Nagydíjon. A csapat 10 alkalommal nyerte meg a futamot, legutóbb 2012-ben. Jenson Button négy alkalommal végzett dobogós helyen, míg Kevin Magnussen Formula-1-es pályafutása során először próbálhatja ki a pályát.

"Azt hiszem, minden versenyző várja Monzát" - mondta el Button. "Ez a világon az egyik legnagyszerűbb pálya, különleges vonalvezetésével és hangulatával, amely a legkülönlegesebb helyszínné teszi egész évben. Soha nem fogom megunni. Mindig jó a boxból kimenni a pályára. A legtöbb pályán magas leszorítóerővel megyünk és őrületes érzés, amikor a sebesség egyre csak növekszik és növekszik - soha nem látható a vége. És az ERS-szel, valamint a DRS-szel úgy érzem, nagyon különleges monzai versenyünk lehet. Gyors pálya, amely más vezetői hozzáállást igényel a többi pályához képest. Alacsony leszorítóerővel megyünk, amely a fékezést és a kigyorsítást sokkal trükkösebbé teszi - kemény féktávnál az autó folyamatosan ki akar törni alólad; ugyanakkor, amikor a gázra lépsz az autó nyugtalan, a hátulja folyamatosan csúszkál. Ez egy különleges kihívás."




"Legutóbb Monzában tavaly áprilisban versenyeztem a World Series by Renault 3.5-ben" - tette hozzá Magnussen. "Mindkét versenyen második lettem és pole pozíciót szereztem. Várom a visszatérést; nagyszerű ez a versenypálya és ezt a futamot már nagyon fiatal korom óta követtem - ez az a hely, ahol mindig szerettem volna Formula-1-es autóval versenyezni. Az idei hibrid autókkal azt hiszem Monza látványos is lesz. A végsebességet 345 kilométer/órára tippeljük, itt érhető el a szezon során a legmagasabb sebesség. Ez a rajongóknak is látványos lesz. Úgy érzem, Spa-Francorchamps-ban megmutattuk, alacsony leszorítóerejű csomagunk a mezőny közepében tart minket és szeretnék sok pontot szerezni az olasz hétvégén a csapatnak. Azt hiszem, javulunk és jó lenne egy hétvégét tökéletesen összerakni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: