DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ferrari: Raikkönen gondjai idén már nem oldódnak meg

Kimi Raikkönen pályafutása talán legpocsékabb idényét teljesíti 2014-ben, a Ferrari technikai igazgatója, James Allison szerint pedig nagy javulásra már nincsen igazi esély.

"Javítottunk a dolgokon egész évben. Az autó most már sokkal jobban kedvére való, mint akkor volt, de bizonyos alapvető jellegzetességekkel nem lehet mit kezdeni, ezek már akkor "™belesültek"™ a kocsiba, amikor meg lett tervezve" - magyarázta a szakember a Sky Sportsnak. "Ezt a szerkezetet nem igazán lehet módosítani egyetlen évben sem. Képesek lehetünk jobbá tenni, és jobbá is tettük, amit folytatunk továbbra is. De vannak határaink."

 

A Lotustól - ahol korábban már együtt dolgozott Allisonnal - érkező Raikkönen dolgát a kezdetektől fogva az autó kezelhetősége nehezíti, különösen a fékezésnél és kanyarodásnál fellépő alulkormányzottság. "Utálom, amikor nincsen eleje az autónak. Ha javítunk az elején, akkor a hátulját veszítjük el. Jelenleg ezt próbáljuk kiegyensúlyozni és működésre bírni" - mondta a finn világbajnok.

 



Raikkönen mindössze a bajnoki pontverseny 12. helyén áll 27 pontjával (pályafutása során még sosem végzett ennyire hátul), legjobb eredménye egy 6. hely. Csapattársa, Fernando Alonso ezzel szemben 115 egységet és két dobogót gyűjtött már. Felmerült, a Ferrari emiatt jövőre megválna utolsó világbajnokától, akinek helyére Jules Bianchi érkezhetne - de a Sky Sports szerint Raikkönen kitölti kétéves szerződése második felét is, a csapat megvárja, hogyan boldogul a jövő évi, vezetéséhez jobban illő autóval.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: