DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Az FIA elnézőbb lesz a pilótákkal szemben

Az FIA kész enyhíteni az Osztrák Nagydíjtól az ütközésekre irányuló vizsgálaton, annak érdekében, hogy a Formula-1-es pilóták sokkal keményebben tudjanak harcolni.

Folyamatos az egyeztetés a sport kulcsfontosságú szereplői között a sport látványának javítása érdekében és szóba került az is, hogy a pilóták azért nem előznek a verseny során, mert félnek attól, hogy egy kisebb ütközés miatt büntetést kapnak.

A hírek szerint a héten tartott Formula-1 Bizottsági ülésen számos csapat arra kérte az irányítótestületet, gondolják újra a versenybalesetek kivizsgálását.

A csapatok közölték, amennyiben az FIA nem vizsgál automatikusan minden kisebb ütközést, akkor a pilóták több kockázatot vállalhatnak - amely javíthat a látványon.

A találkozón elhangzottak alapján az FIA közölte, változtatnak az ütközések elbírálásán. Eddig, a Sportszabályzat 16.1-es cikkelye alapján a versenyigazgató, Charlie Whiting a versenybírákat tájékoztatott minden ütközésről.




A hétvégi versenytől kezdve Whiting teljesen a versenybírákra hagyja azon döntést, mely ütközés érdemel büntetést. A versenybírák csak akkor lépnek fel, amikor egy pilóta egyértelműen hibáztatható a balesetért és a pilóta könnyedén elkerülhette volna az ütközést.

Whiting a csapatvezetőket az új eljárási módról az Osztrák Nagydíj előtti megbeszélésen tájékoztatta és közölte, az új rendszer működéséhez arra is szükség van, hogy a csapatok ne éljenek folyamatosan panasszal riválisaik ellen egy-egy baleset kapcsán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: