DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Technikai analízis - A Mercedes fölényének a titka

A pletykák szerint a Mercedes GP fölényének a titka a V6-os erőforrás egységükben rejlik, ami nem csak egyszerűen egy nagyon jól sikerült ""motor", de az autó karosszériájába is remekül integrálta a csapat. A formula1.com most bemutatja, hogy hogyan is ""csomagolta" be a V6-os motorját az autóba a Mercedes GP.

Az idei szezon egyik nagy kihívása és egyben a siker záloga a V6-os erőforrás megfelelő elhelyezése a karosszériában, az 1.6 literes turbómotor elhelyezése az összes csővel és hűtővel pedig bizony nem könnyű feladat. A rajzon a motor csomag legfontosabb elemeinek az elhelyezése látható, és egyben az is észrevehető, hogy miért is került több munkaórába a V6-os erőforrás megfelelő elhelyezésének megtalálása a tavalyi V8-asok beépítésénél.

 





1: Itt találkoznak a motorból kilépő leömlő csövek a kipufogó csővel.
2: A kipufogó cső találkozása a turbóval.
3: A motort a lehető legalacsonyabban építették be a karosszériába, ennek érdekében a Mercedes egy emelt merevítő bordát készített, amely a motor első bekötési pontja és a motor-sebességváltó között húzódik. Ez növeli a torziós merevséget, ami életbevágóan fontos egy F1-es autó tekintetében, mert a kanyarban az első és a hátsó tengely közötti terhelés a vázat és a motort is komolyan érinti.



4: A sok hűtő közül az egyik látható a képen, a karosszériában azonban a hidraulika olaj, a sebességváltó olaj, a motor olaj, a víz, az ERS akkumulátor csomag, a számítógépes irányító egység és az intercooler hűtését is meg kellett oldani.
5: Egy kis csatorna, amely a motorborításon lévő nyílást köti össze az egyik hűtővel annak érdekében, hogy növelje az egyik hűtő teljesítményét.
6: Egy előrébb elhelyezett csatorna, ami hűvösebb levegőt szállít valószínűleg a sebességváltó hűtésére.
7: Csatorna a turbó hideg oldalától magáig az airboxig, amelynek a feladata, hogy a turbóval összepréselt levegővel táplálják a motort.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: