DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gokart

Egy pont döntött Kovács Zsombor javára

Drámai végjátékot és izgalmakat hozott az MGSZ-MNASZ Magyar Országos Gokart Bajnokság utolsó, brücki fordulója, hiszen a Rotax Max Junior kategóriában egyetlen pont döntött a végső győztes kilétéről. Az utolsó futamra még Sövér László utazott a pontverseny éllovasaként, a végén mégis Kovács Zsombor örülhetett. Vele beszélgettünk.



 

- Mikor kezdtél el versenyezni, és milyen eredményeket sikerült elérned az idei évet megelőző szezonokban?

- Minden egy quaddal kezdődött, amit 5 évesen kaptam. Ott és akkor eldőlt, hogy én versenyző leszek, és ez az, amit szeretnék csinálni. Százhalombattán, ahol felnőttem, van egy szabadtéri gokartpálya, ahol rengeteget mentem, persze már gokarttal. Ott egy nap Budiás Balázs, a pálya tulajdonosa felfigyelt rám, azt mondta, tehetséges vagyok, és nekem versenyeznem kell ebben a sportban. Ez adta meg a végső lökést, és 2011-ben belevágtunk. 2012-ben és 2013-ban már bajnok lettem a Rotax MiniMax kategóriában, míg idén váltottam, és a Rotax Max Juniorban sikerült megnyernem a bajnokságot.



 

- Méghozzá elég szoros csatában… Ha jól tudom, a végén egy pont volt a különbség közted és a 2. helyezett versenyző, Sövér László között, és a legutolsó versenyen sikerült a magad felé billentened a mérleg nyelvét. Hogyan alakult ez az utolsó, brücki verseny?

- Nagyon szoros és izgalmas volt tényleg. Bizakodtunk benne, hogy még meg tudjuk fordítani az állást, úgyhogy ezzel a céllal utaztunk ki Ausztriába. A cél érdekében csapatot is váltottunk, mert az előző versenyeken úgy éreztük, nem sikerült megfelelően hozzám állítani a gokartot. Új csapatom, a Hargitai Racing tökéletes munkát végzett ezen a hétvégén a beállításokkal, úgyhogy köszönöm nekik, nélkülük nem jött volna létre ez a siker. Egész hétvégén gyorsak voltunk, a warm up-on a 4., majd az időmérőn Sövér Laci mögött a 2. legjobb időt sikerült elérnem. Az első futamban is jól mentem, de ott kilöktek, így végül csak 5. lettem, és a döntőt is innen kellett megkezdenem. A rajtnál viszont rögtön feljöttem 3.-nak, majd a visszafordítónál az egyik osztrák srácot is megelőztem, így már a 2. helyen haladtam. 3 körrel később ugyanott Nicolas Schöllt is sikerült megelőznöm, aki viszont visszatámadott, és hihetetlen csatát vívtunk egymással. Több helyen fej-fej mellett haladtunk, és már füstöltek a gumik, akkorákat fékeztünk, úgyhogy a végén inkább elvettem a gázt, mert számomra fontosabb volt a magyar bajnoki cím bebiztosítása, ami szerencsére sikerült is.



 

- Hány éves vagy most, és milyen idősek az ellenfeleid? A világkupán indulhatsz már?

- 12 éves vagyok, és idén én voltam a legfiatalabb a Rotax Max Junior mezőnyében, ahol 13 és 16 év közötti versenyzők indulhatnak. Én az MGSZ külön engedélyével vehettem részt idén már ennek a kategóriának a küzdelmeiben, és eddig minden kategóriába egy évvel korábban csatlakoztam, mint a többiek. Sajnos a világkupán még nem indulhatok, pedig a bajnoki címemnek köszönhetően én képviselhetném automatikusan hazánkat, de mivel nem töltöttem még be a 13-at, így erről most le kell mondanom. Sövér Laci viszont kiváló ellenfél volt idén és az előző években is, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy ő is méltó módon fogja képviselni Magyarországot. Sok sikert kívánok neki ezúton is!



 

- Köztetek dőlt el a lehető legminimálisabb különbséggel az idei bajnoki cím sorsa. Brückben a fizikai valóságban is sor került a végső nagy összecsapásra, vagy most csak a bajnoki pontok szintjén folyt a harc, és a pályán nem találkoztatok szembe egymással?

- Az időmérőn ő lett az első, én a második, úgyhogy az elődöntőben nagyot csatáztunk egymással. Én a rajtnál a külső íven voltam, így Schöll el tudott menni mellettem belül, és visszaestem a 3. helyre. Aztán a visszafordítóban Schöll Lacika mellé is be tudott szúrni szűken, és ezt kihasználva én is el tudtam menni mellette. Utána sajnos visszalassultam, mert elgörbült a kormányösszekötőm, úgyhogy most eddig tartott csak a csata, de nagyon élveztem.



 

- Nagyon fiatal vagy még. Hova tovább? Mik a célok jövőre és azután? 

- Jövőre a célom egyértelműen a bajnoki címem megvédése lesz, és az, hogy kijussak a világkupára, mivel akkor ezt már az életkorom is lehetővé teszi majd. Két évig még biztosan maradunk ebben a kategóriában, aztán a tervek szerint 14 évesen megyek fel a Rotax Max Seniorba. Ami a hosszabb távú terveket illeti, nyilván nekem is vannak formulaautós álmaim, de tudom, hogy ezt az anyagiak miatt itthonról nehéz megvalósítani. Viszont nagyon vonz a váltós gokartok világa és a KZ világbajnokság, hiszen legutóbb Max Verstappen is onnan került ki, azt szívesen kipróbálnám. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: