DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Formula-E

A pechkirályt már az sem érdekli, ha újra elbukik

Sebastien Bueminek megadatott, hogy F1-es távozása után is élcsapatokkal versenyezzen más kategóriákban, ám az elmúlt egy év során már kétszer is drámai körülmények között maradt alul nagy csatákban.

Buemi az e.dams-Renault-val a tavalyi évhez hasonlóan idén is komoly bajnoki esélyekkel érkezett a Formula-E londoni szezonzárójára. Az előző évben egyetlen ponttal maradt alul a címért folytatott harcban Nelson Piquet Jr.-ral szemben, miután két okból is elhullajtott néhány pontot az utolsó versenyen: egyrészt döntő pillanatban hibázott, ami miatt elveszített egy pozíciót, másrészt pedig a hajrában a leggyorsabb körért járó két pontot is elvette tőle Sam Bird. A brit akkor a FanBoost használatával érte el a verseny legjobb köridejét, a futamot követően pedig változtattak is annyit a szabályokon, hogy az extra teljesítmény felhasználásával futott időért ne járhassanak a pluszpontok, Buemi számára azonban ez már késő bánat volt.

Dppi_03416006-_089



De nem is kell ennyire messzire mennünk ahhoz, hogy jó példát kapjunk a svájci balszerencséjéből. Buemi Anthony Davidsonnal és Kazuki Nakajimával tagja volt annak a Toyotának, amely az utolsó kör megkezdésekor adta meg magát két héttel ezelőtt a Le Mans-i 24 óráson, ezzel példa nélküli módon bukta el az autósport talán legértékesebb trófeáját.

A 2014-es WEC-bajnok ezúttal Lucas di Grassi mögött egy pont hátrányban érkezett a londoni duplafutamos szezonzáróra, és amikor a pénteki sajtótájékoztatón nekiszegezték a kérdést, hogy a fenti két eset után nem tart-e attól, hogy balszerencse-sorozata tovább folytatódik és ismét csak egy hajszállal marad alul, így felelt:

 

„Vannak esetek, amikor az ember mindent jól csinál, de ha valami nem akar megtörténni, akkor nem is fog. Teljesen nyugodt vagyok ezzel kapcsolatban. Arra törekszek, hogy mindent kihozzak magamból. Úgy szeretnék ott állni vasárnap este, hogy azt érezzem, ennél jobban nem végezhettem volna a dolgom. A többi pedig nem igazán érdekel. Neki állok a hétvégének, aztán ami történik, az történik” - nyilatkozta rezzenéstelen arccal Buemi, aki noha a mezőny legerősebb technikájával rendelkezik a Renault révén, a szezon minden futamán dobogóra álló di Grassi hihetetlen következetességét nem tudta leutánozni. Kettőjük között ugyan csak egy pont a különbség, de a szombati és a vasárnapi események során még összesen 60 egység szerezhető, így rengeteg féle módon alakulhatnak a dolgok kettőjük között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: