DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

A szerencse döntheti el az év első bajnoki címét

Még csak a 2016-os év felénél járunk, de július első hétvégéjén már bajnokot avatnak az egyik FIA-versenysorozatban. A Formula-E fináléja még a tavalyinál is szorosabbnak ígérkezik a két titán között.

Tavaly, az elektromos sorozat első szezonzárójának háromesélyes drámáját látva azt gondolhattuk, hogy annál kiélezettebb zárásra már nem lehet képes a bajnokság, de elnézve az idei küzdelem fordulatait, ez a hit nagyon hamar megdőlhet. A tíz versenyből álló 2015/2016-os bajnokság duplafutamos londoni fordulójára úgy érkezik a mezőny, hogy a két esélyes, Lucas di Grassi és Sebastien Buemi között csupán egyetlen pont a különbség a brazil javára.

Dppi_03416006-_170



Ők ketten tavaly is az utolsó pillanatig versenyben voltak az év végi trófeáért, akkor viszont azt elhalászta előlük Nelson Piquet Jr. Matematikailag ugyan még Sam Birdnek is van esélye most, de ahhoz tényleg tökéletes hétvégére lenne szüksége a DS Virgin britjének, miközben riválisai nulláznak.

Márpedig sem Buemi, sem pedig di Grassi nem erről híres. A svájci alatt ebben a szezonban némi technikai fölényre tett szert az e.dams-Renault a szabadon fejleszthető hajtásláncoknak köszönhetően, viszont ő volt az, aki inkább hajlamosnak bizonyult a hibázásra, így többször is a biztos pole-t dobta el magától az időmérőn. Az Audi Sport Abt színeiben versenyző di Grassi azonban a stabilitás szobra, hiszen minden egyes futamról dobogóval távozott, leszámítva mexikói kizárását - viszont ott is egy győzelmet vettek el tőle, miután túl könnyűnek találták autóját.

De hogyan vélekedik a London ePrix előtt az esélyekről a két rivális?

„Ha a nyers tempón múlna, akkor szerintem nekik van a legjobb esélyük” - mutatott rá di Grassi az Autosportnak nyilatkozva. „De mivel a Formula-E annyira összetett, a teljes csomagot tekintve legyőzhetjük őket. Az övéjük ugyan a legjobb hajtáslánc, de mi kevesebb hibát vétettünk a szezon során. Rendkívül nehéz lesz, és tökéletes hétvégére lesz szükségünk.”

Buemi sem habozott, hogy elismerje ellenfele erősségeit, hiszen tudja, hogy di Grassi ellen egyetlen rossz mozdulatot sem véthet a hétvége során. „Lucas nagyszerű szezont tudhat maga mögött. Azt hiszem, átlagosan nagyjából 18 pontot szerzett futamonként, szóval olyan, mintha mindig második lett volna. Ez mutatja, hogy még ha mindent tökéletesen is csinálunk, akkor sem könnyű túl sok pontot nyerni vele szemben.”

Dppi_00116003_661

A brazil azonban attól tart, hogy az izgalmasnak ígérkező fináléban végül nem kettőjük teljesítménye, hanem külső tényezők fogják eldönteni a bajnoki cím sorsát. Korábban már beszélt arról, hogy ilyen szoros állásnál a FanBoost közönségszavazás is komolyan befolyásolhatja a végeredményt, most pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az időmérő edzésen uralkodó időjárás is döntő jelentőségű lehet. Mivel a Formula-E-ben sorsolással döntik el, hogy melyik versenyző a kvalifikáció melyik szakaszában léphet pályára, egy esetleges eső eltérő körülményeket alakíthat ki a pilóták számára - mint ahogy éppen tavaly, a második londoni időmérő során láthattunk is erre példát.

„Ez egy kiszámíthatatlan tényező, amivel egészen addig lehetetlen kalkulálni, amíg ki nem derül, hogy melyik csoportba kerültünk. Olyan véletlenszerűséget kreál, ami a bajnoki címről is dönthet” - hangsúlyozta di Grassi.

A London ePrix két versenynapját július 2-án és 3-án teljesíti a Formula-E mezőnye a Battersea Parkban, az eseményen pedig a Formula.hu is jelen lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: