DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Formula-E

Felfedte az autók méretét és motorját a Roborace

Az önjáró versenysorozat autóinak kiterjedése az együlésesekéhez fog hasonlítani, erőforrását pedig az a cég építi, amelyet eddig főként a számítógépes videojátékok kedvelői ismertek.

Egy a kaliforniai Szilikon-völgyben tartott sajtórendezvényen jelentett be további részleteket a Formula-E betéteseményeként jövőre induló sorozatról a Roborace vezetősége. A helyszín választása nem véletlen, hiszen ott székel az NVIDIA, az elsősorban grafikus processzorairól ismert számítástechnikai cég, akik különös vállalkozásba vágtak bele azzal, hogy ők fognak elektromotorokat gyártani az autóversenyzést forradalmian új szintre emelő sorozathoz.

Roborace_NVIDIA_Perspective_Green_003_10comp



A Drive PX2 elnevezésű motorok a járműben használt és mesterséges intelligencia alapján működő erőforrások között a legerősebbnek számítanak a világon. A motorok 12 kamera, továbbá különféle radarok és ultrahangszenzorok segítségével gyűjtenek adatokat, ezzel 360°-ban érzékelve az autókat körülvevő teret. Újgenerációs Tegra processzoraik pedig másodpercenként 24 billió műveletet hajtanak végre annak érdekében, hogy a versenyautók a lehető leggyorsabban, az egymással való ütközést elkerülve haladjanak körbe a pályákon.

A sorozat szervezői az autók kiterjedéséről is beszéltek, amivel kapcsolatban eddig nagy bizonytalanság uralkodott a közvéleményben, hiszen pilóta nélküli járművekről lévén szó, méretre való megkötések sincsenek. A Roborace azonban ebben a tekintetben nem akar nagyon eltérni a klasszikus együléses versenyautóktól, hiszen hosszúságuk 4,8 méter, szélességük pedig 2,8 méter lesz. Összehasonlításképpen 200 milliméterrel lesznek rövidebbek, viszont ugyanennyivel szélesebbek, mint egy Formula-E-autó.

A járművek súlya azonban meghaladja az együlésesekét, hiszen 1000 kg-ot fognak majd nyomni, ami jóval több az FE-ben minimumsúlyként kitűzött 888 kg-nál vagy az F1-es 702 kg-nál - ráadásul ezeket az értékeket a versenyzővel együtt kell elérniük az említett sorozatok modelljeinek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: